Tudomány

9 nap alatt a Föld körül (1986)

1986. december 23. – Először sikerül egy repülőgépnek megállás és tankolás nélkül körbeutaznia a bolygót.

Jenna Yeager, Dick és testvére Burt Rutan 1981-ben épp ebédeltek, mikor szóba került a rekorder jármű megépítése. Az ötlet annyira lázba hozta őket, hogy az étkezés után nem álltak fel az asztaltól, hanem azonnal elkezdték megrajzolni a repülő tervét… egy szalvétán.


Sérült szárnyakkal is kibírta a 9 napos utat
Forrás: NASA

Az elkövetkező öt év a kaliforniai Mojave sivatagban telt, ahol a Voyager Aircraft és a Rutan Aircraft Factory vállalatok alkalmazottai és önkéntesei dolgoztak a megvalósításon – a gép így kapta a Rutan Voyager nevet.

A nagyrészt üveggyapotból, szénszálakból és kevlárból összerakott váz önmagában 426 kilogrammot nyomott, míg hajtóművekkel együtt átlépte a tonnát. A történelmi jelentőségű utat azonban majdnem 4,4 tonnás összsúllyal kezdte meg – a pilótafülkét és a motorokat leszámítva a gép egy hatalmas üzemanyagtartály volt.

Ez a felszálláskor gondot is jelentett, mivel a rekordkísérlet előtti 67 tesztrepülésen egyszer sem töltötték tele a tankot. Mikor a Voyager 1986. december 14-én, reggel 8 óra után egy perccel nekiindult a kifutópályának, az üzemanyagtól elnehezedő szárnyak a pályát súrolták, így a 4,3 kilométer hosszan tartó gyorsulás után a gép sérült szárnyakkal emelkedett a levegőbe.

A keletnek induló két pilótát nemcsak a szűk elhelyezés állította jelentős kihívás elé, hanem az útjuk során számos alkalommal előforduló rossz időjárás is. A legnagyobb kitérőt a Marge névre keresztelt tájfun jelentette a maga 1000 kilométeres átmérőjével, de az sem segítette őket, hogy Líbia nem engedte, hogy belépjenek az ország légterébe.

A repülőút felszállástól leszállásig 9 napon, 3 percen és 44 másodpercen át tartott. A 1986. december 23-i, reggel 8 óra 6 perckor történt földet éréskor már csupán 48 kilogrammnyi üzemanyag maradt a tartályokban, ami a teljes kapacitásnak nagyjából a másfél százaléka.

A 42 432 kilométeres úttal egyértelműen sikerült megdönteni a korábbi, „mindössze” 20 168 kilométeres távolsági rekordra. Az azóta eltelt 25 évben egyetlen embernek sikerült megismételni a Föld körüli rekordot (2005-ben 67 óra 1 percbe került), de annak a gépnek a tervezésében is részt vállalt Burt Rutan.

A Voyagert 1987-ben nyugdíjazták ugyan, történelmi jelentősége miatt azonban a Smithsonian Intézet Nemzeti Légi- és Űrmúzeumában kötött(ék) ki.


Forrás: Wikipédia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik