Tudomány

Veszélyben a tömjén

A tömjént "termelő" fák csökkenő száma miatt lassan csak múlt időben beszélhetünk a Napkeleti bölcsek egyik ajándékáról.

A tömjént, mint jellegzetes illatú füstölőszert az Északkelet Afrikában és Délnyugat Ázsiában honos Boswellia-fák gyantájából állítják elő.

Frans Bongers holland ökológus szerint a tömjén létrejöttéért felelős fafajok, főleg az etióp Boswellia papyfera példányainak száma egyre csökken. Az elmúlt 15 évben már felére zsugodott a tömjént termelők fák állománya.

Ha az erdők ilyen ütemben tűnnek el, és az öreg fák folyamatosan pusztulnak, akkor egy idő után Afrika és Ázsia teljesen kifogyhat a gyantájukról nevezetes fafajtákból. Ománban és Jemenben, de már Etiópiában is rendszeresen kivágják a Boswelliákat.

A gyantákat termelő fák nem túl magasak, nagyjából öt méteresre nőnek, élőhelyük általában szilás talaj, ahol más növényfajokkal együtt él.

Minden évben körülbelül 3 kg mézga szilárdul meg kérgén kapargatások hatására. Maga az egész Boswellia-nemzetség általában veszélyeztetettnek minősül kis területű élőhelyeik és a fiatal fák ültetésének hiánya miatt.

További gondot jelentenek a gyakori tűzesetek és a szarvasmarhák tenyésztése. Utóbbiak már palántaként lelegelik a fejlődésre a Boswelliákat. Eközben a cincérfélék a még élő fákat rágják el belülről.

A holland kutató jóslata alapján, ha senki sem foglalkozik a tömjénnel, a Boswellia-fáknak ötven éven belül már csak tizede fog létezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik