Tudomány

Van kapcsolat az orosz Mars-szondával

Az Európai Űrügynökség ausztráliai Perth-ben lévő állomásának sikerült kapcsolatot létesítenie a Fobosz-Grunt orosz űrszondával.

Közép-európai idő szerint 21 óra 25 perc és 22 óra 11 perc között a perth-i megfigyelő állomás létesített kapcsolatot a Fobosz-Grunttal – közölte az Európai Űrügynökség.

A Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal munkatársai már elemzik az Ausztráliából kapott információkat – erősítette meg a hivatal sajtófőnöke. Anna Vediscseva elmondta, hogy a Perthben lévő állomásnak akkor sikerült kapcsolatot teremtenie a Fobosz-Grunttal, amikor az a nap által megvilágított szakaszban volt.

Orosz űrkutatási szakértők magyarázata szerint a múlt éjjel az Európai Űrügynökség állomása még nem tudott telemetrikus adatokat kapni az űrszondáról, mert akkor a Fobosz-Gruntnak szánt parancsok átadására hangolták. Az utasítás azt célozta, hogy az űrszonda bekapcsolja a vivőfrekvenciát.

“Kollégáink meg is lepődtek, és nagy örömmel tapasztalták, amikor a Fobosz-Grunt válaszolt, és teljesítette a parancsot. A következő alkalommal a perth-i állomást már nem csak adatátvitelre, hanem az információk vételére is ráhangolják, hogy telemetrikus információkat kapjanak az űrszondáról” – mondta az Interfax hírügynökségnek a szakember.

Az Európai Űrügynökség perth-i állomásának most először sikerült kapcsolatot teremtenie a Fobosz-Grunt orosz űrszondával, amelyet november 9-én lőttek fel Bajkonurból, de ez az űrközpont nem tudta kapcsolat híján a Föld körüli pályáról a Mars holdja felé indítani az űreszközt.

Az orosz űrkutatási hivatal kedden közölte, hogy gyakorlatilag lemondott a hónap elején felbocsátott és a Föld körüli pályán ragadt Fobosz-Grunt Mars-szonda megmentéséről, most azonban feléledtek a remények a szonda megmentésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik