Tudomány

Új szarvasdinoszauruszt fedeztek fel

Első kövületeit majdnem száz éve találták Kanadában, de évtizedekig úgy bántak vele, mint a szeméttel.

Az új faj leleteit a kanadai Albertában tárták fel 1916-ban egy kőbánya mellett, de a szakértők a megkövült csontok vizsgálata alapján csak most jöttek rá, hogy páratlan leletről van szó, a fosszíliák egy ismeretlen dinoszauruszfajhoz tartoznak.

1918-ban egy levéltári dokumentumban még “szemétként” említik. Dr. Andrew Farke és kutatócsoportja szokatlannak találta az Clevelandi Természettudomány Történeti Múzeum gyűjteményében őrzött maradványokat, ezért tüzetesebb vizsgálódás alá vetették. Mint kiderült, nem hiába.

A dinoszaurusz a szarvasdinoszaurusszal, a Triceratopsszal rokon, és a Spinops sternbergorum nevet kapta. 74 és 76 millió évvel ezelőtt élhetett. Több mint egy tonnát nyomhatott. Felnőtt példánya körülbelül hat méter hosszúra nőhetett meg.

A kutatások szerint minden bizonnyal egy hiányzó láncszem két korábban ismert ceratopsia, a fodrosnyakú egyszarvú Centrosaurus és a sokszarvú Styracosaurus között.

A paleontológusok manapság egyre több szarvasdinoszauruszt, azaz ceratopsiát fedeznek fel. Minél többet találnak, annál inkább ki tudják tölteni a hézagokat a késő kréta korban élő furcsa koponyájú növényevők fejlődésének történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik