Tudomány

Hatalmasabbra nőtt a T. rex, mint gondoljuk

A zsarnokgyík még mindig tartogat meglepetéseket. Egy csúcstechnológiás modellezés kimutatta: kövérebb volt és sokkal gyorsabban nőtt, mint ahogy azt eddig feltételezték.

Egy brit és amerikai tudósokból álló paleontológuscsapat felülbírálta a T. rexről kialakult eddigi tudásunkat.
John R. Hutchinson és Peter Makovicky, utóbbi a Field Természetrajzi Múzeum kurátora csúcstechnológiás számítógépes módszerrel modellezték újra a T. rexek súlyát és növekedését.

A kutatók szerint a korábbi tömegrekonstrukciók eddig többnyire makettekre támaszkodtak, így az eredmények valamennyi hibaszázalékkal dolgoztak, azonban, kevesebb probléma adódik a becslésekkel, ha azok valódi csontvázakból indulnak ki.

A csapat 3D-s lézerszkennerrel látott neki a nagyjából teljes T. rex csontvázak digitalizálásának. Köztük a híres chicagói Fild Természetrajzi Múzeumban őrzött Sue nevű lelet is sorra került. A virtuális csontokra egy sablon alapján digitálisan tették fel a húst, mely alapján a tömeget és a növekedést újra tudták számítani.

Az eredmények alapján a T. rex úgy tűnik, ifjúkorában 1790 kg-ot gyarapodott évente. A korábbi növekedési ütem becslésének ez nagyjából kétszerese. Egy felnőtt egyed mérete pedig nem 5 tonna, hanem minimálisan 9 tonna körül mozgott.

A gyors növekedés és a gigászi méret lelassította az állatot. Az új elmélet egy lomha gigászi és ügyetlen élőlényt vázol fel. Végtagjai az új számítások alapján rövidebbre nőttek és könnyebbek voltak, a törzse viszont hosszabb és húsosabb lett. A gigantikus ragadozónak valószínűleg nehezére esett megtartani saját súlyát.

Végtagjainak izomzata minden bizonnyal fejlettebb és súlyosabb volt, mint a ma élő elefántoké, orrszarvúké vagy zsiráfoké. Részben azért, mert a T. rexnek el kellett bírnia hatalmas farkát és csípőjének vaskos izmait.

Egy felnőtt Tyrannosaurus 17-40 km/órával volt képes futni, a korábbi 70 km/órás csúcssebesség feltételezése irreálisnak tűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik