Tudomány

45 éven át csak nőnek a cserepes teknősök

Amíg az ember középkorúvá válik, és megjelennek rajta az öregedés első jelei, a cserepes teknősök csak épp akkor érik el a nagykorúságot.

A Functional Ecology című folyóiratban jelent meg egy új kutatás a súlyosan veszélyeztetett cserepes teknősökről, melyben a faj leírói 45 éves korban jelölik meg a teknősök növekedésének végleges leállását. Ami az embernél átlagosan a tízes évei végén, húszas évei elején következik be, a cserepes teknősöknél csak majdnem egy fél évszázad után.

A Swansea Egyetem kutatója Graeme Hays szerint a cserepes teknősök átlagosan 45 esztendős korukig egyáltalán nem raknak tojást, sőt a teknőspopulációk kevésbé rugalmasak, mint ahogy azt eddig korábban gondolták.

Sajnos nagyon sok teknősegyed már azelőtt a halászhálók áldozatává válik, mielőtt elérné a felnőttkort, és szaporodni tudna, ezért is csökken ezeknek a hatalmas és lomha állatoknak a száma olyan drasztikusan.

Életciklusukat igen nehéz nyomon követni, mivel ezek a hosszú élettartamú hüllők több ezer kilométert is megtesznek a víz alatt egy vízi út során.

“Egyetlen teknős életét sem lehet nyomon követni teljes egészében” – állítja Hays professzor.

A 45 éves életkor becslés ugyan, de az Azori-szigeteken és Floridában végzett teknősmegfigyelések alapján ez a kor tűnik a legvalószínűbbnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik