Tudomány

178 éves a világ egyik legidősebb állata

24.hu
24.hu

2011. 08. 04. 12:40

Már egy 1900-ban készített fényképen is jól látszik, akkor körülbelül hetvenesztendős lehetett.

A neve Jonathan. “Korelemzésében” sokat segített egy fénykép, amely 1900 körül készült, és amelyen természetesen a teknős is jól látszik. Az állat az Atlanti-óceán déli részén fekvő Szent Ilona szigetén éldegélt akkor is, és a fotózáskor 70 esztendős lehetett.

A teknősmatuzsálem élemedett kora ellenére meglehetősen energikus, egyértelműen szeret szerepelni. Az “ágyban” is legény a talpán: rendszeresen párzik a környezetében élő három nőstényteknőccel, Emmával, Fredrickával és Myrtle-lel.

Jonathan (teknős)Jonathan gazdája a sziget kormányzata, azaz az állat állami tulajdon. Lakhelye a kormányzó rezidenciájának hatalmas kertjében van, külön neki alakítottak ki egy jókora részt. Hogy ne búsítsa magány, öt teknőc lakótársa is van, a három “grácia” mellett két hím: David és Speedy.

Jonathan amúgy nem bennszülött, mivel 1882-ben érkezett a Nagy-Britanniához tartozó Szent Ilonára a Seychelle-szigetekről három társával együtt, amelyek már kimúltak.

Becslések szerint legalább 50 éves volt, amikor áttelepítették. Élete során nyolc uralkodó követte egymást a brit trónon, miniszterelnökből pedig ötven a kormány élén.

JONATHAN ROKONAI IS SOKAT ÉLNEK

Az aldabrai óriásteknőst a galápagosi óriásteknőshöz való hasonlóság miatt régen egy nembe – Geochelone – sorolták őket, azonban a seychelle-szigetekieket újabban több – sajnos kipusztult – madagaszkári teknősfajjal együtt a Dipsochelys nemnévvel különítik el.

Jelenleg az aldabrai a legelterjedtebb, állatkertben is látható faj. Az aldabrai óriásteknős mára már csak az Aldabra-szigeten maradt fenn. Az Aldabra-sziget része az indiai-óceáni Seychelle-szigeteknek.

Az aldabrai óriásteknős jól szaporodik, fennmaradása biztosítottnak tűnik. Az óriásteknősöket korábban olajukért és húsukért vadászták.

Az óriásteknős legalább 100 évig él, de kétszáz is elképzelhető. Úgy tartják, hogy a leghosszabb ideig élő állatfaj a Földön.

Ennek legfőbb bizonyítéka a feltehetően 1750-ben született Adwaitya esete, akit brit tengerészek ajándékoztak Robert Clive-nak, a Brit Kelet-Indiai Társaság vezetőjének. Ő később, 1875-ben a Kalkuttai Állatkertnek adományozta a ritka ajándékot, mely 2006-ban pusztult el, feltehetően legalább 255 évesen. (forrás: Wikipedia)


vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.