Tudomány

Gigantikus folt nőtt a Napon

Az utóbbi évek legnagyobb napfoltját figyelte meg a NASA szondája november 3-án. A napfoltot egy hatalmas erejű robbanás követte.

Fotó: NASA/SDO

 

A napfolt az AR1339 nevet kapta, mintegy 80 ezer km hosszú és 45 ezer km széles. Összehasonlításképp a Föld csak 12800 km széles, tehát méreteivel majdnem nyolcszor lekörözi bolygónkat.

A behemót napfoltot a NASA Solar Dynamic Observatory (SDO) műhold érzékelte november 2-án, a Nap északkeleti szélén.

A jelenség valójában nincs egyedül, egy csoport sötét folt része, amelyek közül néhány egyenként is nagyobb a Földnél.

A napfoltok körüli mágneses aktivitás gyakran okoz napkitöréseket központi csillagunk felszínén. Ezek a kitörések jelentős anyagkibocsátásokkal járnak. Töltött részecskék hada áramlik ilyenkor az űrbe, és ha elérik a Földet, zavart okozhatnak a műholdak és a villamosenergia-hálózatok működésében.

A SpaceWeather űridőjárás portál a NOAA – Nemzetközi Óceán- és Légkörkutatói Hivatal – adatai szerint a napfoltot november 5-én egy X1,9-es erejű napkitörés követte.

November 2-án már megfigyeltek egy M-osztályú napkitörést, de a kitörésből származó töltött részecskék elkerülték a Földet.

A következő napokban a napfolt felé fordul bolygónk, így nagyobb eséllyel ütközhet a napkitörésből származó anyagokkal. A részecskefelhő összezavarhatja a GPS-eket, áramkimaradásokat és intenzív sarkifény-jelenségeket okozhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik