Tudomány

Így nő egy napvihar

A NASA legújabb videója bemutatja, miként robban ki egy napkitörés, és miként éri el a Földet a csillagból származó plazmafelhő.

Egyre aktuálisabbak a napkitörésekkel foglalkozó vizsgálatok. Nemrég jelentették be, hogy a napfoltokat 48 órával megjelenésük előtt tudják érzékelni. Ugyanakkor a hetekben egy nagy erejű napkitörés keltett kisebb pánikot, mely északi-fényen kívül végül semmilyen hatással nem volt a Földre.

A pánik ilyenkor nem felesleges, ugyanis az erőteljesebb napkitörésekből érkező részecskék a légkört elérve zavart okozhatnak az államellátásban és a műholdak, így a távközlés illetve a – helymeghatározók – GPS-ek működésében.

A leghíresebb távközlést blokkoló vihart az 1859-es Carrington-eseményként tartják számon.

Akkor teljesen leállították a távírdákat a mágneses viharok. Természetesen az elektromos hálózati infrastruktúra akkor még nagyon kezdetleges volt, így nem okozott nagy nehézséget a kommunikációs rendszerek helyrehozatala.Ma azonban az egész életünket meghatározzák a kommunikációs eszközök.

Ha egy globális hatással bíró Nap-cunami érkezne a Föld légkörébe nem tudnánk mobil-telefonálni, és egy időre eltűnne az internet is.

A NASA múlt heti sajtótájékoztatóján mutatták be azt a tanulmányt, ami részletesen foglalkozik egy több milliárd tonnányi anyagot kilövellő 2008-as napkitörés keletkezésével, és 5 millió km/órás sebességű terjedésével. A bemutatóhoz egy látványos videó is készült, ami jól érzékelteti milyen erők munkálkodnak központi csillagunkban, és ebből mi is éri el bolygónkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik