Tudomány

Korábban észrevehetik a napfoltokat

24.hu
24.hu

2011. 08. 19. 13:40

A Nap felszínén kialakuló erős mágneses mezők okozta napfoltok a megjelenésük előtt 24-48 órával előre észlelhetők.

Korábban a témában:

A napfoltok által előidézett erős mágneses zavarok veszélyesek lehetnek az űrben tartózkodó űrhajósok számára, a Földön pedig áramkimaradásokat, a távközlési és navigációs szolgáltatások fennakadását okozhatják.

A napfoltok észlelésének új módszere javíthatja az “űrmeteorológiai” előrejelzéseket – hangsúlyozta Stathis Ilonidis, a kaliforniai Stanford Egyetem Kísérleti Fizikai Laboratóriumának munkatársa, a Science című amerikai tudományos folyóirat pénteki számában megjelent tanulmány fő szerzője.

A kutatók doppleres ultrahang vizsgálattal végezték a kutatásokat a nap- és helioszféra obszervatórium segítségével. Ez utóbbi egy Nap körül keringő műhold, amelyet az amerikai űrhajózási és űrkutatási ügynökség, a NASA és az Európai Űrügynökség közösen jutatott pályára.

Az új módszerrel sikerült észlelniük a napfoltok nyomát a Nap belsejében még azelőtt, hogy elérték volna a felszínt.

Az asztrofizikusok felfedezték, hogy a mágneses mezők a Nap felszíne alatt 65 ezer kilométernyire alakulnak ki, és jóval erősebbek, mint ahogyan a korábbi modellek alapján feltételezték.

Úgy számolták, hogy ezek a mágneses mezők másodpercenkénti 0,3-06 kilométeres sebességgel jutnak a Nap belsejéből a felszínére, észlelésük után 24-48 órával napfoltokat képezve.

Három június közepén ismertetett amerikai kutatás szerint a napfolttevékenység várhatóan szokatlan módon hosszú időn át csekély lesz, ami a földi éghajlatot is befolyásolhatja.

Az amerikai csillagászok a napfoltok csökkenését figyelték meg, valamint a tevékenység lassulását a pólusok közelében, ami szerintük annak a jele, hogy a Nap hosszú nyugalmi állapot felé közeledik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2012. január 6.
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (j2) érkezik a kormányfő parlamenti dolgozószobájába. Mögötte áll Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter (j), Fellegi Tamás, az IMF-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter (b2) és a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály (b).
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.