Tudomány

Értünk hal meg az űrpolip

A világ első asztronauta polipja a jövő űrutazóinak egészségéért áldozza fel életét.

Mint ahogy arról egy korábbi írásunkban beszámoltunk a május 16-én fellőtt Endeavour űrsikló fedélzetén néhány bébipolip is helyet kapott. Az űrpolipokon kísérleteket hajtanak végre, azért, hogy megtudják milyen hatással van az emberi szervezetben élő baktériumokra az űrutazás.

Az első űrutazó lábasfejű azonban végérvényesen feláldozza életét a tudomány oltárán. Az Euprymna scolopes fajhoz tartozó egyed testével végzett úgynevezett Foster-kísérletet ugyanis nem lehet máshogy végrehajtani.

A polipfajta azért különleges, mert a belében élő Vibrio fischeri nevű mikrobák világítanak, így a tudósoknak könnyebb megállapítani a merre vezet az útjuk a testen belül. A mikrobák nem sokkal azután, hogy a polip kikel, a szervezetébe bújnak.

Az űrhajósok mesterségesen helyezik a baktériumokat az állatba a felszállás után 14 órával. 28 óra elteltével a baktériumok teljesen behálózzák a bébipolipot. Az asztronauták ekkor leölik, és egy szilárd helyzetben rögzítik, majd misszió leteltével visszahozzák egy földi vizsgálatra.

Állatvédők egyelőre nem tiltakoznak az akció ellen, az amerikai kutatók arra hivatkoznak a vizsgálat áldozatának első polip a jövő űrkutatóinak egészsége miatt hal meg.

Ma már csaknem mindegyik fejlett ország engedélyhez köti az állatkísérleteket, nyilvántartja a kísérletezőket és a kísérletek számát. Az engedélyt többnyire csak akkor adják meg, ha az illetékes hatóság úgy találja, hogy a kísérletező megfelelően képzett, és a kísérletet nem lehet élő állatok felhasználása nélkül elvégezni. A Foster-kísérlet pedig úgy tűnik, ebbe a kategóriába tartozik, ezért kell a az első űrutazó bébipolipoknak kimúlnia.

A bébipolip áldozatra azért van szükség a kutatók érvelése szerint, mert bebizonyosodott, hogy a Szalmonella baktériumok háromszor nagyobb valószínűséggel végeztek egerekkel az űrben, mint földi körülmények között. Az amerikaiak feltételezik, hogy a bakteriális fertőzések sokkal súlyosabb gondokat jelenthetnek majd a súlytalanságban, mint a Földön.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az első polip az űrben (Hír24)
Tudj meg még többet az űrpolip fajról (Wikipedia)
Bővebben az első űrpolipról (New Scientist)
Cikk az űrpolipról (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik