Tudomány

Fellőtték az Endeavour űrsiklót

Fedélzetén egy polippal és a kozmikus sugárzást mérő, antianyag-kereső szerkezettel végre startolt a floridai Cape Canaveralról az Endeavour űrsikló.

Többszöri halasztás után sikeresen elindították az amerikai Endeavour űrsiklót utolsó útjára.

Az amerikai űrkutatási hivatal eredetileg április 29-re tűzte ki az Endeavour űrrepülőgép indítását, amelyen öt amerikai és egy olasz űrhajós utazik a Nemzetközi Űrállomásra. Akkor az amerikai űrhivatal szakemberei az 1. számú segédhajtómű fűtőberendezésén észleltek elektronikai meghibásodást.

Az STS-134 misszió keretében az asztronauták feladata az Alfa Mágneses Spektrométer nevű részecskefizikai kutatóeszköz és egy tartalék alkatrészeket hordozó külső tárolóplatform feljuttatása lesz a nemzetközi űrállomásra.

A spektrométerrel a kozmikus sugárzás forrásait tervezik kutatni. A megfigyelt részecskék tulajdonságaiból világegyetemünket létrehozó folyamatokra lehet majd következtetni. A mérések kozmológiai világképünk alapjait válaszolhatják meg.

Megtudhatjuk, hova tűnt az antianyag az univerzumból, hol van az úgynevezett sötét anyag, mennyi idős a kozmikus sugárzás, honnan ered a nagy energiájú gamma-sugárzás, maradtak-e az ősrobbanás után mikroszkopikus fekete lyukak, és akár új részecskefajtákat is felfedezhetnek.

Annyira fontos a kísérlet, hogy az űrrepülést 2010 nyaráról a spektrométer hibája miatt 2011-re halasztották.

A legénység parancsnoka Mark Kelly űrhajós, az egy korábbi merényletben meglőtt Gabriel Giffords képviselőnő férje. A lábadozó politikus asszony jelen volt az űrsikló elindításánál.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kövesd a missziót a NASA oldalán! (NASA)

Ajánlott videó