Tudomány

A hívőké lesz a világ?

Egy angol közgazdász-matematikus szerint a vallásosság öröklődik. A vallásosak körében több gyerek születik. A jövőben így akár el is tűnhet az ateista szemléletmód.

Robert Rowthorn az amishok csoportnövekedését és a születendő gyermekek számát, az öröklődést és a vallásosság genetikai okait tanulmányozta, amikor felállította különös elméletét a jövőre nézve.

Mivel főleg a vallásosak körében születnek inkább gyerekek – legyen szó keletről vagy nyugatról – így egyre többen lesznek vallásosak. A vallásossághoz szükséges személyiségjegyeket – például az engedelmességet, konzervativizmust, magas szociális dominanciára való igényt – egyre többen öröklik majd.

Rowthorn egy matematikai szimulációt is készített a vallásosság terjedéséről. Numerikus modellje azt mutatja, hogy a vallásosság e tényezői miatt 2100-ra az amish népesség például már 7 millió tagot számlálhat. (Ez majdnem egy magyarországnyi méretű lakosságot jelent.)

A modellt kiegészíti, hogy a jövedelem és az oktatás színvonala is magasabb a vallásos emberek körében. Egyes vallási szektáknál pedig már most is négyszer annyi gyermek jön világra, mint más csoportok esetében. Hiába uralkodik még egy ideig az ateizmus kultúrája a népességszaporulatot a világi szemléletmóddal rendelkezők nem lesznek képesek felülmúlni.

Rowthorn olyan tudományos-fantasztikus kérdéseket is felvet tanulmányában, hogy mi lesz, ha a géntechnológia egy idő után lehetővé teszi, hogy befolyásolni lehessen azt, hogy ki örökölje a vallásosságra hajlamosító genetikai tényezőt – allélt -, és ki nem.

A vallásos világ jövőképében a vallásos emberek nagyobb arányban élnek majd a földön, s végül túlsúlyba kerülnek a globális társadalomban, mint a nem vallásosak. Az elkövetkező századokra 4%-ra is csökkenhet a világi gondolkodók és az ateisták száma. A tudósok számára ez nem túl jó hír.

AJÁNLOTT LINKEK:

Részletesebben a modellről (PhysOrg)

Az eredeti tanulmány kivonata (Proceedings of Royal Society B)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik