Tudomány

Ki bányászhat a Holdon?

A Hold ezüstöt és százmillió tonna vizet is rejthet. A kérdés az, mely országoké lehet bármi égi kísérőnk kincsei közül.

A leendő Hold-bányászoknak jó “űrügyvédekre” lesz szükségük a jövőben, ha a Holdon talűlható erőforrásokat maguk akarják betakarítani. A Földön kívüli bányászatra vonatkozó előírások ugyanis igen ritkák, ha vannak, akkor is félreértelmezhetők vagy nem is érvényesek.

1967-ben a Világűr Szerződés lehetővé tette a holdi víz és egyéb anyagok kitermelését. Csak az nem világos, kinek szabad bányászni a Holdon és kinek nem.

Az 1979-es Hold Szerződés volt hivatott szabályozni, miként nyerhetők ki a holdi források, ugyan a papírt nem minden jelenleg űrkutatással foglalkozó ország ratifikálta, fogadta el. Így az nem is érvényes. Akkoriban, mivel csak egy maréknyi ember volt képes eljutni égi kísérőnkre, nem igazán foglalkoztak a holdi bányászat kérdésével, így a döntések elodázódtak.

A Holddal kapcsolatos szabályok kidolgozására azért lenne szükség a Space.com újságírója szerint, hogy a jövőben a Holdra küldött robotoknak, gépeknek lehetőségük legyen jogilag tisztán hasznosítani égi kísérőnk “energiaforrásait”. A Holdon található vízjégből rakéta-üzemanyag is kinyerhető lenne.

Egyes vállalatok azonban, mint a Shackleton Energia Co 2020-ra kereskedelmi célokra használná a Hold vizét.

Timothy Nelson szakértő úgy nyilatkozott a kérdésről: egyelőre a Holdra azok a szabályok vonatkoznak, mint a határokon túli nyílt óceánra. A nyílt területeken “mindenki annyi halat halászhat, amennyit csak tud”.

A Hold még mindentől független terület. A jövőben a Hold-bázisok megalapításával és az űrverseny erősödésével változhat a helyzet.


AJÁNLOTT LINKEK:

Cikk az Hold-bányászatról – angolul (Popular Science)

Részletesebben a Hold erőforrásainak felhasználásáról (Space.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik