Tudomány

Űrhajóskiképzés gyerekeknek

Az űrhajósokéhoz hasonló edző- és oktatóprogramot szervez 8-12 éves gyerekeknek több ország űrhajózási szervezete.

Az amerikai űrhajózási hivatal (NASA) közlése szerint világszerte 25 városban összesen 3700 diák vesz részt a programban, melynek a fizikai gyakorlatok – az erőnlét, az állóképesség, az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció fejlesztése – mellett a tudományos érveléstechnika és az egészséges táplálkozás elsajátíttatása, valamint a csapatmunka-fejlesztés is részét képezi majd.

“A gyakorlatok ugyanolyan típusú készségeket fejlesztenek, mint amelyeket az űrhajósok az űrutazásra való felkészülés folyamán elsajátítanak” – olvasható a NASA közleményében.

Az X-küldetés: Eddz mint egy űrhajós! elnevezésű hathetes kísérleti programban az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Németország, Ausztria és Kolumbia diákcsapatai vesznek részt.

“Az emberi űrkutatási missziónak fontos része arra ösztönözni a fiatalokat, hogy maradjanak az iskolában, és sajátítsanak el természettudományos és műszaki szakmákat, hogy folytathassák ezt a fontos munkát a XXI. században is … Úgy gondoljuk, hogy ezt az általános iskolákban kell kezdeni” – fogalmazott Charles Lloyd, a NASA projektmenedzsere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik