Tudomány

Megették a metánt a baktériumok

Administrator
Administrator

2011. 01. 10. 15:12

A Mexikói-öbölben történt olajömlés idején tengerbe került metán még a légkörbe jutás előtt természetes úton eltűnt.
Korábban a témában:

Tavaly áprilisban a Deepwater Horizon nevű olajfúróplatform Mexikói-öbölben történt katasztrófáját követően a tenger fenekén lévő kútfej júliusi lezárásig csaknem 200 ezer tonna metán jutott a tengerbe, és ennek a mennyiségnek a jelentős része az öböl mélyebb vizeiben rekedt.

Az olajömlésnél környezetbe került szénhidrogének közül a metán fordult elő a legnagyobb mennyiségben, a szén-dioxidhoz viszonyítva hússzor hatékonyabban felel az üvegházhatás kialakulásáért.

Az olajszennyezés természetes felszámolását segítő olajfaló baktériumok a metán átalakításával mintegy 1 millió tonna oldott oxigént vontak ki a vízből, de úgy tűnik, hogy ez a roppant mennyiség mégsem okozott gondot az élővilágnak. A szennyezés az áramlatok hatására nagyobb területre oszlott szét, ahol a baktérium a természetes metánforrásokhoz hasonlóan más élőlények “megfullasztása” nélkül falta fel a vegyületet.

A tudósok most arra próbálnak válaszokat találni, hogy a BP szolgáltatta “kísérleti területhez” képes más tengeri olajömléseknél, illetve a természetes forrásokból hogyan jut metán a légkörbe, és ennek a nemrég felfedezett, gyorsan osztódó mikrobafajnak hogyan sikerült ilyen gyorsan alkalmazkodnia a megváltozott körülményekhez. A jövőben elképzelhető, hogy a különleges baktérium más természetes metánforrás átalakítására is bevethető lehetne.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.