Tudomány

A repülő kígyók titka

Új modellel írták le a kígyók repülésének fizikáját.

A legtöbb embernek a legrosszabb rémálma az ugrándozó kígyó, a tudósoknak azonban kihívás megfejteni hogyan maradhat egy ilyen szárnyak nélküli lény 79 méteren át a magasban.

Az akrobatikus fán élő kígyófajták, a Chrysopelea nemzetség tagjai ugyanis egy különleges módszerrel vitorlázó repüléssel “siklanak” fáról fára Délkelet-Ázsiában.

A kígyók mozgását, dinamikáját az Amerikai Fizikai Társaság ismertette. “A kígyó nem a gravitációt csapja be” – kommentálta az eredményeket Jake Socha a kutatás vezetője a Discovery News-nak. – “A kígyó teste működik úgy, mint egy modern szárny, melynek jó az aerodinamikai teljesítménye.”

Socha a Virginia Tech biológusa filmen rögzítette a legapróbb részletekig az ugráló kígyók mozgását. A kígyó reülésének dinamikáját kielemezve a Bioinspiration & Biomimetics című lapban került közlésre a matematikai modell.

A kígyó teste J-alakú hurkot vesz fel ugrás előtt, majd felgyorsul és légárammal szemben nyíló szögeket alkotva hullámzó mozgással siklik a levegőben. Az így keletkezet aerodinamikai tolóerő nagyobb lesz, mint maga a kígyó súlya, így képes a repülésre.

Az új modell nem csak a kígyók repülésének technikáját modellezi, hanem más hasonló módon “szökenő” emlősök, békák, gyíkok, halak, tintahalak mozgását is.

A jövőben a leírtakat mikro-légi járművek elkészítésénél hasznosíthatják majd, melyek energiatakarékos vitorlázó repülésekre lennének alkalmasak.

Repülő kígyó és repülő gyík (National Geographic):

AJÁNLOTT LINKEK:

Kígyórepülés – videó (Discovery News)

Cikk a repülő kígyókról – angolul (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik