Tudomány

Kutyamancs az ókori fürdőmedencében

Jeruzsálem óvárosában egy 1800 éves fürdőmedencére leltek. Az egyik cserépen egy kutya mancsának lenyomata is megőrződött.

Az izraeli ókorkutató hivatal hétfői közlése szerint feltehetőleg egy ókori fürdőházról van szó, amely a tizedik római légió igényeit szolgálta ki.

A területre egy zsidó férfiak szólófürdő építését tervezték, az építkezést megelőző ásatáson bukkantak a régészek a különleges leletre.

A római hódítók 135-ben végérvényesen leverték a Bar Kohba zsidó szabadságharcos vezetése alatt a Római Birodalom ellen irányuló felkelést és Jeruzsálemet Aelia Capitolinára keresztelték át. Zsidóknak tilos volt belépniük a városba.

Ofer Sion, az ásatás vezetője szerint az új leletek azt bizonyítják, hogy Aelia Capitolina eredetileg sokkal nagyobb volt, mint azt korábban feltételezték. A tízedik római légió tábora a mai jeruzsálemi óváros területén feküdt, feltételezések szerint az örmény negyedben.

Sion elmondása szerint a fürdőmedencét egy csővezetéken keresztül töltötték fel, oldalán több különálló kádat is találtak. A medence fehér mozaikcsempéibe a Fretensis-légió jelképét is (leg x fr) belegravírozták.

“Egy másik különleges felfedezés, amely nagy izgalmat keltett, egy kutya mancsának lenyomata volt, amelyet a fürdő egyik tetőcserepén, a légió jelképe felett találtak. A kutya valószínűleg az egyik katonáé volt, a lenyomat pedig vagy véletlenül keletkezett, vagy viccből készítették” – vélekedik Sion.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik