Tudomány

Összeomlott a Gladiátorok háza

Összeomlott Pompejiben az egyik legismertebb műemlék, a Gladiátorok Háza.

A kőből emelt, több száz négyzetméteres alapterületű épület a világhírű ókori romváros főútján, a Bőség útján állt. Valamikor a hajnali órákban dőlt össze, amikor senki sem járt a helyszínen. Az őrök csak reggel vették észre a helyrehozhatatlan kárt.

A Gladiátorok Háza – eredeti nevén Schola Armaturarum Iuventutis Pompeianae – a régészek szerint a harcosok edzésére és egyben klubházként szolgált, ahol összegyűltek, mielőtt a közeli amfiteátrumban összemérték erejüket. Falain katonai témájú jeleneteket ábrázoló festmények és a gladiátorok tetteiről, szerelmi hódításairól szóló hencegő feliratok voltak.

Az épület belsejébe a látogatók nem mehettek be, de az utcáról meg lehetett tekinteni. Összeomlásának okát még csak találgatják. Egy feltevés szerint az esőzések mosták alá. Művészettörténészek és helyi lakosok régóta panaszkodnak a pompeji régészeti lelőhelyek rossz állapota miatt.

POMPEJI

A várost 79. augusztus 24-én temette be a Vezúv hamuja. Rendszeres feltárása 1860-ban kezdődött meg, és a római korból származó legjobban megőrződött városnak számít. Az ENSZ az Emberiség Örökségének nyilvánította. A Gladiátorok Házára 1915-ben találtak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik