Tudomány

Nőket díjaztak a Tudományos Akadémián

Nyolcadik alkalommal adták át A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj díjait három tehetséges női kutatónak.

Ádám Veronika akadémikus vezetésével a szakmai zsűri több mint száz beérkezett pályamű közül a beadott pályázatok alapján választotta ki azt a három kutatót, akik átvehették az összesen tizenegyezer eurós ösztöndíjakat.

Sándor Katalin farmakológus a népbetegségnek számító ízületi gyulladásos megbetegedéseket vizsgálja: a pirospaprika csípős anyagát (kapszaicin), és annak hatásait kutatja, a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás új terápiás lehetőségeinek feltárásával foglalkozik.

Kutasi Kinga fizikus a chipgyártásban, a sebgyógyászatban és a sterilizálásban is fontos szerepet játszó jelenségekkel, a gázkisülésekben végbemenő folyamatokkal foglalkozik. Fizikusként a gyógyászat fejlesztéséhez szeretne hozzájárulni egy egyedülálló sterilizációs (műszerfertőtlenítő) módszer kifejlesztésével.

Papp Mária belgyógyász, gasztroenterológus a jelenleg még gyógyíthatatlan gyulladásos bélbetegségek kialakulásának okát kutatja, azok genetikai hátterének megismerésével foglalkozik. Kutatási eredményei a jövőben új terápiás lehetőségek alapjai lehetnek.

A Nőkért a Tudományért

Az UNESCO és a L’Oréal kutatói ösztöndíjprogramot Magyarországon először nyolc éve hirdették meg az MTA fővédnökletével.

A külföldön már évtizedes hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan fiatal – 30, 35 és 45 év alatti – tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak.

Az alapítók törekvése az, hogy a tudománnyal foglalkozó nőket minél többen megismerjék – támogatva ezzel a karrierjüket, és példát állítva az új generációk elé.

Az elmúlt nyolc évben 25 magyar kutató részesült az elismerésben, a vállalat eddig közel százezer eurót osztott szét közöttük.

A fiatal díjazottak a kapott pénzösszeget bármire szabadon felhasználhatják, akár a kutatásaik továbbvitelére, akár a magánéletük és a kutatói karrierjük összehangolására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik