Tudomány

Megtalálták a Föld pulzusát

A vulkanikus forró pontok világszerte együtt pulzálnak, mintha a Föld szívverését tükröznék.

A felfedezés szerint a forró pontok a Föld magjából kiinduló fluktuációkra reagálnak. Ezek az impulzusok a Föld köpenyébe jutnak, aztán kőzeteket visznek a felszín közelébe, illetve időnként beolvasztják azokat, és így hoznak létre úgynevezett vulkanikus forró pontokat.

Ezek a forró pontok vulkánkitörésekben nyilvánulnak meg.

Ennek az eredménye például a Hawaii-szigetek létrejötte is, de ugyanilyen forró pontok fölött helyezkedik el a Yellowstone nemzeti park az USA-ban és maga Izland szigete is.

A “forró pontoknál” időről időre aktívvá válnak a vulkánok, és szinte vágólángszerűen a fölötte elcsúszó földköpeny-darabokat felszaggatják a vulkánkitörések.

A forró pontokat azonban nem a lemezek mozgása magyarázza.

A forró pontok együtt pulzálását egy norvég geológus, Rolf Mjelde, a Bergeni Egyetem munkatársának nyomán fedezték fel.

A kitörések maximumai 10, 22, 30, 40, 49 és 60 millió évvel ezelőtt következtek be. Másodlagos jelentőségű sorozatok voltak ezen kívül 4, 15, 34, 45 és 65 millió éve. A nagyobb kitörések 10, a kisebbek 5 millió évente történnek.

A kutatók szerint a Föld magja és köpenye közötti határzónában kell történnie valaminek ezekben az aktív periódusokban. Hogy pontosan mi zajlik le ilyenkor, az még a további kutatások során derülhet ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik