Tudomány

Kitörhet a legmagasabb kaukázusi vulkán

Európa egyik legmagasabb vulkánja törhet ki ebben az évszázadban.

Orosz kutatók az Elbrusz-hegyen a posztvulkanikus tevékenységet és a kibocsátott gázokat, illetve termálforrásokat vizsgálták, amikor arra a következtetésre jutottak, hogy a következő ötven évben újra kitörhet a kétmillió éves híres vulkán.

Legutóbbi kitörése 1500-1700 éve volt. Az Elbruszt vastag jég borítja, de nincsenek gleccserek a kráterek csúcsánál. A hőmérséklet a vulkán keleti csúcsánál igen magas, már tengerszint feletti 5621 m magasságban is 20 Cº-ot mértek.

A vulkanológusok jelenleg olyan módszert is kifejlesztettek, amellyel figyelemmel kísérték az Elbrusz rezonanciajellemzőit, és ellenőrizték a magmakamra változásainak arányát. Vadim Mijukov kutató szerint ezek a vizsgálatok is azt igazolják, hogy az Elbrusz belseje egyre forróbb.

Azonban még így is igen nehéz előre jelezni a vulkán kitörését, de az elkövetkezendő ötven évben van rá esély.

Elbrusz

Az Elbrusz a földrajzi Európa legmagasabb hegye a Kaukázus hegységben. Nyugati csúcsának magassága 5642 méter. Az Elbrusz sztratovulkán, amely már mintegy kétezer éve alszik. A vulkáni felépítmény kb. 3000 m magasan kezdődik; ez alatt – a hegység gerincvonulatánál megszokott módon – kristályos kőzetek települnek. Állandó jégsapkája 22 gleccsert táplál.

Ajánlott link

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik