Tudomány

Kész az ember legrészletesebb géntérképe

Az ember genetikai sokféleségének eddigi legrészletesebb térképe készült el 1200 személy részvételével.

A Genfi Egyetem HapMap elnevezésű projektjének keretében a világ minden tájáról származó emberek örökítőanyagát vizsgálták az eltérések azonosításának céljából. Az utolsó, HapMap3 nevű fázisban nem kevesebb mint 1184 ember génjeit “dekódolták”. A vizsgált személyek között japánok, kínaiak, gudzsarát indiaiak vagy éppen Kenyában élő maszájok is szerepeltek.

Az eltérő származás révén lehetővé vált a genomok közötti különbségek maximális vizsgálata. Az eredmények rámutattak: a ritka DNS-variánsok eltérő eséllyel jelennek meg a különböző népcsoportoknál.

A genetikában fontos megkülönböztetni, hogy mely génvariánsok vannak hatással az egészségre és melyek tartoznak “pusztán” a genetikai háttérbe.

A szakemberek tíz, már jól ismert, egyenként százezer bázispárból álló génszekvenciát vizsgáltak a kutatás hétszáz részt vevőjénél. Kimutatták, hogy a legtöbb variáns viszonylag ritkán, vagyis kevesebb mint tízből egy embernél jelenik meg. Több variáns csak minden kétszázadiknál üti fel a fejét, vagy teljesen “privát”. Ez azt jelenti, hogy csak egy-egy embernél mutatkozik. Tíz felfedezett variánsból közel nyolc új volt, sok csak egyes populációkra jellemző.

Az elemzések felfedték: a variánsok közül sok “szelekciós nyomás” alatt van egy-egy népcsoportnál. Ez mindenekelőtt azokra a génekre igaz, amelyek az immunrendszer működésében, a sebek gyógyulásában vagy éppen a szagok észlelésében játszanak szerepet. Ezeket még inkább górcső alá kell venni.

GÉNEK ÉS BETEGSÉGEK

A Genfi Egyetem képviselői szerint manapság még mindig nem ismeretes, milyen fontos szerepet játsszanak a génvariánsok az olyan betegségek kialakulásában, mint a diabétesz, az asztma és a szív- és érrendszeri betegségek.

A finom különbségek – mint azt a HapMap3 is megjeleníti – lehetővé teszik a célzottabb és gyorsabb terápiák kidolgozását.

Az elmúlt években a kutatók számos olyan genetikai tényezőt azonosítottak, amelyek befolyással vannak az emberi betegségekre. Ennek ellenére a rizikófaktorok legtöbbje mindmáig ismeretlen. A térképen dolgozó nemzetközi kutatók egy csoportja 2002 óta munkálkodott azon, hogy megkönnyítsék e rizikófaktorok felismerését.

AJÁNLOTT LINK:

HapMap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik