Tudomány

Klímaváltozás okozta a gyapjas mamutok végzetét

Administrator
Administrator

2010. 08. 19. 07:35

Sokkal inkább a klímaváltozás, mintsem az őskori vadászok okozták a gyapjas mamutok végzetét.
Korábban a témában:

Korábban a tudósok úgy vélték, hogy a vadászok, vagy egy meteor-becsapódás végzett a gyapjas mamutokkal húszezer évvel ezelőtt. Az eddigi legátfogóbb kutatás viszont arra világít rá, hogy a legutóbbi jégkorszak után a melegedő éghajlat hatására terjedni kezdtek az erdőségek a füves sztyeppék rovására, csökkentve a mamutok életterét online kiadásában.

Mint Brian Huntley, a Durhami Egyetem professzora rámutat, Európa hatalmas területein, valamint Észak-Amerikában a füves sztyeppéket felváltották az erdőségek. Ezzel párhuzamosan a korai ember is egyre kifinomultabb vadászati módszereket fejlesztett ki.

A gyapjas mamutok 14 ezer évvel ezelőtt Szibéria északi részére húzódtak vissza, holott az azt megelőző százezer éves időszak jelentős részén Európa számos részén honosak voltak.

Amikor Eurázsia északi részén, Alaszka és Yukon területén a termékeny sztyeppéket a tundra váltotta fel, ez kihatott számos faj életkilátásaira. Különösen megsínylették a változásokat a nagytestű növényevők, olyanok, mint a gyapjas orrszarvú és a gyapjas mamut.

A mamutoknak és a megafauna többi képviselőjének rendkívüli módon megnehezült az élelemszerzés.

A füves sztyeppék területének csökkenése évezredek leforgása alatt hozzájárult a barlangi oroszlán, az óriásszarvas, a barlangi medve kihalásához is.

Az adott kutatás kimutatta, hogy milyen veszélyeket rejt a jelenkori emlősökre az éghajlatváltozás, amely csökkenti egyes fajok élőhelyeit.

Ez egy modell, amely révén megismerhetjük, hogy mi történhet az emberi tevékenység kiváltotta gyors klímaváltozás miatt a következő évszázadban, állította Brian Huntley professzor.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.