Tudomány

Etikátlan a tigris és az oroszlán keresztezése

Oroszlán-tigris keverékek miatt megbüntetik a tajvani állatkertet.

Tigroszlánok, azaz tigris-oroszlán kölykök születettek egy dél-tajvani állatkertben, amely a védett állatok tiltott keresztezése miatt súlyos büntetésre számíthat.

Tajvanon ez az első eset, hogy fogságban tartott hím oroszlántól és nőstény tigristől közös utódok születtek. A liger, tigon, tiglán vagy oroszgris néven is emlegetett hibrid állatok vasárnap látták meg a napvilágot, hármójuk közül azonban csak ketten maradtak életben.

“A tigris vemhessége teljesen váratlan volt” – mondta Huang Kuo, az állatkert igazgatója, hozzátéve, hogy a szülők már hat éve, kölyökkoruktól kezdve közös ketrecben élnek és eddig még semmi sem történt köztük.

A tajnani földművelésügyi osztály szerint az állatkert védett állatok tiltott tenyésztése miatt 50 ezer tajvani dollár – 343 ezer forint – bírságra és akár az állatok elkobzására is számíthat.

LIGER, TIGON, TIGLÁN, OROSZGRIS

A hím oroszlán és a nőstény tigris párosításával születő utódokban az oroszlán nagyságát befolyásoló gén öröklődik, azonban a nőstény oroszlán növekedésgátló génje nincs jelen, ezért a tigroszlánok szüleiknél nagyobbra nőnek.

Közös jellemzőjük, hogy a hím nagymacska hibridek gyakran sterilek, de a nőstényeknek születhet utódja bármely szülő fajtól, sőt, időnként más nagymacskáktól is. Az utódok már nem hibridek lesznek, hanem köztes változatok.

A hibrid nagymacskák többnyire rövidebb ideig élnek, mint szüleik, mert hajlamosabbak a különböző betegségekre; különösen a rák ritkítja őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik