Tudomány

Daloló és hallgatózó szövetszálak

Hallanak és zajokat bocsátanak ki, aktív kapcsolatot tartanak fenn környezetükkel az amerikai kutatók által kifejlesztett szövetszálak.

A szövetek új nemzedéke születhet meg az amerikai Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mérnökeinek fejlesztése nyomán, amelyet a Nature Materials augusztusi számában ismertetnek részletesen. A Yoel Fink által vezetett csoport “új mérföldkövet ért el azon az úton, amely a funkcionális szálakhoz vezet: szálakhoz, amelyek képesek érzékelni és létrehozni hangokat” – áll a MIT hétfői közleményében.

A kutatók úgy vélik, eljött az ideje, hogy a szövetek eddigi passzív alkotóelemei helyett bonyolultabb tulajdonságokkal “ruházzák fel” a szálakat, amelyekből aztán a környezettel kapcsolatba lépni képes, aktív textil készülhet. Az űrkorszak ruhája így hallhatja környezetét, sőt maga is hangot adhat ki.

Az új típusú szálak olyan műanyagon alapulnak, amelyhez hasonlót a mikrofonokban is használnak. A kutatók azonban úgy változtatták meg az anyag fluortartalmát, hogy a molekula kiegyensúlyozatlan maradjon. Ez piezoelektromos tulajdonságot ad a műanyagnak, ami azt jelenti, hogy elektromos mező alkalmazásakor megváltoztatja alakját.

“Ha tápegységre kapcsoljuk és áram alá helyezzük, rezegni fog. Ha pedig hallható frekvencián rezegtetjük meg és közel tesszük a fülünkhöz, különféle hangokat hallhatunk kijönni belőle” – magyarázta a kutatásban részt vevő Noemie Chocat, aki Fink elektronikai kutatólaboratóriumának munkatársa a MIT-en.

A kutatók szerint testünkön hordható mikrofonok és biológiai szenzorok készülhet e szálakból, de mérhetik például a tengervíz tisztaságát is segítségével. “Az akusztikus szálakból készült szövet apró akusztikus érzékelők millióival lesz egyenértékű” – állítja a MIT közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik