Hatalmas vulkánt találtak a Jupiter egyik holdján

Az Io a Naprendszer leginkább vulkanikus égiteste.

Hatalmas, korábban ismeretlen vulkánra bukkantak a Jupiter Io nevű holdján – írja a Space.com. A szakértők két, a NASA által több mint 25 év eltéréssel készített felvételsorozat összehasonlításával találták meg a formációt.

A képek egy részét a Juno űrszonda készítette, amikor idén februárban elrepült az Iónál, a többit pedig 1997 novemberében fotózta a Galileo. Az adatok feltárták, hogy akkor még nem volt tűzhányó az érintett területen.

Az Io valamivel nagyobb a Holdnál, ez a Naprendszer legvulkanikusabb objektuma, felszínén számtalan tűzhányó található. A vulkanizmusért a Jupiter és a közeli holdak extrém gravitációja felelős, amely felhevíti a holdat. A friss eredmények új bepillantást engednek a helyi aktivitásba.

A JunoCam legújabb felvételei számos változást mutatnak az Ión, köztük ezt a nagy, bonyolult vulkanikus vonulatot, amely úgy tűnik, hogy 1997 óta a semmiből alakult ki

– mondta Michael Ravine, a Malin Space Science Systems munkatársa. A cég tervezte, fejlesztette és üzemelteti a NASA Juno projektjéhez tartozó JunoCam műszert.

A JunoCam képein a vulkán keleti oldalán egy vöröses terület látható, amelyről azt feltételezik, hogy az először az űrbe kilökődött kén lerakódása. A nyugati oldalon két sötét lávafolyás fut mintegy 100 kilométer hosszan, ezeket két szürke, kör alakú lávalerakódás veszi körül.

A JunoCam összesen kilenc olyan füstfelhőt figyelt meg, amelyek aktív tűzhányókhoz kapcsolódnak, emellett egyéb változásokat, például új lávafolyamokat is észlelt három 2023-as és az egy 2024-es elrepülése során.