Tech

Videó: lézerfegyvert tesztelt a brit hadsereg

Az Egyesült Királyság kormánya kipróbálta kísérleti lézerfegyverét – írja az IFLScience. Az eszközt egy szárazföldi harci jármű tetejéről használták.

A brit védelmi minisztérium LDEW (Land Laser Directed Energy Weapon) demonstrációs programja fejlesztette ki a berendezést, amelyet a közelmúltban a Porton Downban lévő lőtéren teszteltek.

A védelmi minisztérium szerint a kísérlet sikeres volt, a lézer képes volt egy kilométernél távolabbi célpontok semlegesítésére is.

A fegyvert az ellenséges drónok kiiktatására hozták létre. Legfőbb előnye, hogy könnyű és hordozható, így szárazföldi járműveken is bevethető.

„Ennek a nagy teljesítményű lézerfegyvernek a sikeres tesztelése kulcsfontosságú pillanatot jelent a brit hadsereg jövőbeli műveleti képességeinek javítására irányuló állandó erőfeszítéseinkben” – mondta Matt Cork, a Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium programvezetője. Mint hozzátette, a technológia precíz, nagy teljesítményű és költséghatékony eszközt kínál a légi fenyegetések legyőzésére.

A tervek szerint a tesztelés még idén folytatódik, legközelebb valós forgatókönyvekben fogják kipróbálni az eszköz képességeit. Nem az Egyesült Királyság hadserege az egyetlen, amely lézerfegyverek fejlesztésével foglalkozik, többek között Ausztrália és Kína is dolgozik hasonlón, de a brit hadseregnek is van másik lézeres projektje.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik