Tech

Élesben vetette be lézerfegyverét Kína

komisar / Getty Images
komisar / Getty Images

A Fülöp-szigetek Parti Őrsége (PCG) beszámolója szerint egy kínai hadihajó katonai lézerrel vette célba a PCG legénységének több tagját is, ezzel ideiglenesen megvakítva őket – írja a CNN. A kínai jármű emellett veszélyesen közel, 137 méterre került a PCG hajójához. A Fülöp-szigetek Parti Őrsége az incidensről fotókat is megosztott Facebook-oldalán.

Az eset a Dél-kínai-tengeren található Ayungin-zátonynál (a kínaiak Renai-zátonynak hívják) történt, amely területet több ázsiai állam – köztük Kína – is magának követel, jelenleg azonban filippínó irányítás alatt áll. Kína külügyminisztériuma szerint a PCG hajója engedély nélkül közelítette meg a Renai-zátonyt, amelyet kínai felségterületnek tekintenek, a tengeri rendészet hajója pedig Kína szuverenitását védte a nemzetközi törvényeknek megfelelően.

A Kínai Népköztársaság a Dél-kínai-tenger teljes területére igényt tart, ez számos konfliktust idéz elő az ázsiai nagyhatalom és a térség többi országa, azaz Vietnám, Malajzia, a Fülöp-szigetek, Tajvan, Brunei és Thaiföld között.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik