Tech

Tankpusztító lézert fejleszt Ausztrália

Lockheed Martin / YouTube
Lockheed Martin / YouTube

Olyan erős lézerfegyvert fejlesztene az Ausztrál Védelmi Minisztérium a QinetiQ nevű cég segítségével, amely még a páncélozott harckocsikat is képes semlegesíteni – írja az Interesting Engineering. Lézerfegyverek már most is léteznek, az amerikai haditengerészet egyes hajóin is megtalálhatóak, ezek azonban csupán drónok, és egyéb páncélozatlan célpontok megsemmisítésére alkalmasak.

Ez a technológia jelenleg korántsem képes arra, hogy elbánjon a tankok keményített acél páncélzatával, az ausztrálok azonban biztosak benne, hogy sikerül erre a szintre fejleszteniük. Sean O’Byrne, az Új-dél-walesi Egyetem professzora szerint a legnagyobb problémát az energiaellátás okozza, egy ekkora erejű lézernek ugyanis hihetetlen mennyiségű áramra lenne szüksége a működéshez.

Több megawattos teljesítmény kellene ehhez, és annyi energia, amennyit egy kisváros fogyaszt

– véli a szakértő.

A lézert ugyanis viszonylag hosszú időn keresztül kell folyamatosan a célpontra irányítani, hogy az felmelegedjen és elpusztuljon, nem elegendő egyszer „meglőni” vele.

Az amerikai hadsereg jelenleg csupán egy 50 kilowattos lézert tudott felszerelni mozgó járműre, az ausztráloknak ennél több százszor, vagy akár ezerszer nagyobb teljesítményű lézert kellene gyártaniuk.

Kapcsolódó
Videón az amerikaiak sci-fibe illő lézerfegyvere
Drónt lőttek le vele, sikerült.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik