Tech

Lézerágyút tesztelt az Egyesült Királyság hadserege

UK Ministry of Defence
UK Ministry of Defence

Sikeresen tesztelte új lézerágyúját az Egyesült Királyság hadserege – írja a Live Science. Amint közleményükből kiderül, a DragonFire (sárkánytűz) névre keresztelt fegyver több drónt is lelőtt a gyakorlat alkalmával.

A szakértők szerint ez a lézer forradalmasíthatja a drónelhárítást, ugyanis azok a rakéták, amelyekkel jelenleg leszedik az ellenséges drónokat, akár darabonként 2 millió dollárba (~710 millió forint) is kerülhetnek, ezzel szemben egy lövés a DragonFire-ral kevesebb mint 13 dolláros (~4600 forint) költséget jelent.

Az szigorúan titkos, hogy mekkora a hatótávolsága az új fegyvernek, azt azonban elárulták, hogy bármilyen látható célpont ellen bevethető.

A lézerágyúk jellemzően védekező fegyverek, amelyek célja, hogy hatástalanítsák vagy megsemmisítsék az ellenséges drónokat és rakétákat. A napjainkban használt elhárító rakétáknál ezek az eszközök nemcsak jóval olcsóbbak, hanem sokkal pontosabbak is, valamint használatuk kevesebb járulékos veszteséget okoz.

UK Ministry of Defence

Nem az Egyesült Királyság az első ország, amely lézerfegyvereket alkalmaz, korábban az Egyesült Államok, Ausztrália, Kína és Izrael is kísérletezett velük, azonban egyelőre még nem nevezhető elterjedt technológiának.

Ennek oka, hogy előállításuk rendkívül nehéz és költséges folyamat, ráadásul sokkal kisebb a hatótávolságuk a hagyományos elhárító rakétákénál, és nem képesek kilőni a hangsebességnél gyorsabban repülő célpontokat sem. Mindemellett pedig kedvezőtlen időjárási körülmények között akár teljesen használhatatlanná is válhatnak, ugyanis az esőcseppek elnyelhetik vagy szétoszlathatják a lézersugarat.

Kapcsolódó
Videón az amerikaiak sci-fibe illő lézerfegyvere
Drónt lőttek le vele, sikerült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik