Tech

Amerikai leszerel, Kína viszont új atomfegyvereken dolgozik

Anton Petrus / Getty Images
Anton Petrus / Getty Images

Az Egyesült Államok folyamatosan csökkenti nukleáris fegyverarzenálját a hidegháború óta, melynek eredményeként 2023 szeptemberére 3748-ra csökkent a készlet mérete, közölte az Amerikai Egyesült Államok Nukleáris Biztonsági Hatósága (NNSA).

A hatóság 2021 óta először hozta nyilvánosságra a nukleáris fegyverekre vonatkozó készletadatait. A jelzett szám aktív és inaktív robbanófejeket egyaránt tartalmaz. 

Az NNSA által közölt adatok szerint tavaly szeptemberig 69 nukleáris robbanófejet szereltek le az Egyesült Államokban. 1994 óta ez a legalacsonyabb szám, amelyet az Egyesült Államok egyetlen év alatt leszerelt.

Az USA legnagyobb készlete 31 255 egységből állt a hidegháború nagyjából közepén, 1967 végén. Ez a szám 1989-re 22 217-re esett vissza, ma pedig már csak 3 748 darabból áll. A jelenlegi készlet 88 százalékos csökkenést jelent a csúcshoz képest.

Nem mindenki így jár el

Míg az Egyesült Államok évről évre csökkenti stratégiai nukleáris robbanófej-készletét, egyes jelentések szerint néhány más ország, például Kína, nagy ütemben fejleszti ezeket. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) 2024-es jelentésében feltárta, hogy a fejlesztés alatt álló nukleáris fegyverek száma és típusai jelentősen megnövekedtek itt az elmúlt évben.

Kína nukleáris arzenálja a 2023. januári 410 robbanófejről 2024. januárra 500-ra nőtt. Ez hozzávetőlegesen 20 százalékos növekedést mutat egyetlen év alatt. Amennyiben ez így megy tovább, a mostani évtized végére Kínának annyi interkontinentális ballisztikus rakétája lehet, mint Oroszországnak, mely egyébként 4380 atomfegyverével vezeti a listát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik