Videó: város mellett csapódott be a kínai űrrakéta

Nagy robbanást és tüzet okozott a véletlenül kilőtt eszköz.

Lezuhant és egy városhoz közeli domboldalba csapódott egy kínai űrrakéta vasárnap – számolt be róla a The Guardian. A baleset egy teszt alkalmával történt, amely során véletlenül elkezdett emelkedni a jármű egy meghibásodás miatt.

Az incidensről közzétett felvételen látszik, ahogy a felfelé száguldó Tienlonk-3 rakéta elveszíti az erejét, majd vízszintes helyzetbe fordul és zuhanni kezd. Végül hatalmas robbanás közepette ért földet Kungji város közelében.

A jelentések szerint a balesetnek nem voltak áldozatai. A becsapódás nyomán tűz ütött ki a környéken, ezt azonban sikeresen eloltották, miatta senki sem sérült meg.

A Tienlonk-3 egy részben újrahasznosítható űrrakéta, amelyet a Space Pioneer nevű vállalat fejleszt. A cég elmondta, hogy éppen eszközünk hajtóműveit tesztelték, amelyek rendben is működtek, azonban a rakéta állványa nem tartott megfelelően.

Az egyébként nem példátlan, hogy kínai rakéták darabjai a földre, sőt lakott területre hulljanak. A legutóbbi ilyen eset például alig több mint egy hete történt:

Lakott területre hullott egy kínai rakéta törmeléke
Az esetről videó is készült, a rakéta veszélyes anyagot tartalmazott.