Tech zöldövezet

Radioaktív anyagot ültettek egy orrszarvú tülkébe

EMMANUEL CROSET / AFP
EMMANUEL CROSET / AFP

Radioaktív anyagot implantáltak egy élő orrszarvú tülkébe a Dél-afrikai Köztársaságban – írja az AFP. A szarv ezáltal könnyeben detektálható, hiszen beriasztja azokat az érzékelőket, amelyek világszerte megtalálhatók minden ország határátkelőinél, kikötőinél és repülőtereinél a nukleáris terrorizmus veszélye miatt. A szakértők azt remélik, hogy az eljárással visszaszoríthatják az orvvadászatot.

A rinocéroszokat azért vadásszák nagy számban, mert szarvukat nagyon drágán lehet eladni Ázsiában, ahol sok kultúra lázcsillapító, méregtelenítő, görcsoldó, újabban pedig a rákot is gyógyító csodaszernek tartja. A tülökbe telepített sugárzó anyag így nemcsak megkönnyíti az orvvadászok lebuktatását, de értéktelenné is teszi számukra a trófeát, hiszen megmérgezné a fogyasztóját.

A dózis viszont annyira kicsi, hogy sem az állatra, sem a környezetre nem jelent veszélyt – magyarázta el James Larkin, a projekt vezetője. Az orrszarvút elaltatták, mielőtt belehelyezték a radioaktív anyagot, így fájdalmat sem érzett a eljárás közben.

A Dél-afrikai Köztársaság környezetvédelmi minisztériuma azt közölte, hogy a kormány igyekezete ellenére az orvvadászoknak 2023-ban mintegy 500 rinocéroszt sikerült megölniük. Ez a 2022-es számokhoz képest körülbelül 11 százalékos növekedést mutat.

A projektben keretei közt összesen 20 orrszarvú tülkébe helyeznek majd sugárzó izotópokat, amelyeket egy, a szarvba fúrt apró lyukon keresztül ültetnek be. Az anyag öt évig marad meg, ezzel pedig tartósabb és olcsóbb megoldás, mint 18 havonta lefűrészelni az állatok visszanövő tülkeit.

Kapcsolódó
Komoly küzdelem folyik egy kihalás szélén álló orrszarvú megóvásáért
Az alfajt már csak két élő példány képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik