Tudomány zöldövezet

Komoly küzdelem folyik egy kihalás szélén álló orrszarvú megóvásáért

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) szerint az északi szélesszájú orrszarvú újabb két embrióját hozták létre egy nemzetközi összefogás keretében – írja az MTI. A kihalás szélén álló alfaj megóvásáért régóta küzdenek a szakértők, 2019-ben pedig egy új, mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó program kezdődött.

Az embriókat a déli szélesszájú orrszarvú két nőstényébe ültetik majd be, az alfaj az északi szélesszájú orrszarvú legközelebbi rokona. Az északi csoport még élő két nősténye nem tudná kihordani a magzatokat. Az utolsó hím, Sudan 2018-ban pusztult el, de halála előtt más hímekhez hasonlóan spermamintákat gyűjtöttek be tőle.

Naveena Kottoor / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A két nőstény egyikétől, Fatutól nyert petesejtek segítségével eddig 14 embriót sikerült létrehozni. Legutóbb 2021 októberében nyertek petesejteket a kenyai Ol Pejeta vadrezervátumban élő egyedtől.

Az új embriók egy olaszországi laboratóriumban jöttek létre: a petesejteket egy északi szélesszájú orrszarvú, Angalifu ivarsejtjeivel termékenyítették meg.

Az embriókat folyékony nitrogénben konzerválják, amíg el nem jön a beültetés ideje.

A KWS szerint minél több embriót sikerül létrehozni, annál nagyobb az esély egy borjú születésére. Ennek érdekében a nemzetközi csoport rendszeresen nyer majd petesejtet Fatutól.

Az északi szélesszájú orrszarvú megmentéséért folytatott küzdelem új fejezete 2019-ben kezdődött. Az alfaj egykor általánosan elterjedt volt az afrikai kontinens északi részén, Ugandában, Dél-Szudánban, Kongóban és Csádban. A déli populáció egyedszáma 19-21 ezer közé tehető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik