Tech

Vadászpilótával szállt szembe a mesterséges intelligencia

U.S. Air Force / Alex R. Lloyd
U.S. Air Force / Alex R. Lloyd

Az Egyesült Államok már a légierő kötelekében is hajlandó bevetni a mesterséges intelligenciát. A DARPA, vagyis Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége bejelentette, hogy 2023 szeptemberében sikeresen vetett be egy mesterséges intelligencia által vezérelt sugárhajtású repülőgépet egy emberi pilótával szemben, írja a Verge.

A DARPA 2022 decemberében kezdett kísérletezni mesterséges intelligencia alkalmazásokkal az Air Combat Evolution (ACE) programja részeként. A cél az volt, hogy a rendszer képes legyen önállóan irányítani egy vadászgépet, miközben betartja a légierő biztonsági protokolljait. Amikor ez sikerült, egy X-62A repülőgépbe építették be, és élesben is tesztelték a kaliforniai Edwards légibázison.

Természetesen pilóták is voltak a repülőn a biztonság kedvéért, a közlemény szerint azonban nem kellett közbeavatkozniuk.

A gép egy emberi pilóta által irányított F-16-ossal ütközött meg, a DARPA azonban nem közölte, ki nyert, csak azt, hogy a teszt sikeres volt. Az ügynökség eddig összesen 21 ilyen tesztrepülést hajtott végre, és azt állítja, hogy a tesztek 2024-ig is folytatódnak. Az MI-fegyverkezés korszaka egyre inkább elkerülhetetlennek tűnik: Izrael a gázai háborúban vetett be gyilkos MI-fegyvert, a Pentagon pedig többek között drónflottája automatizálására törekszik a hírek szerint.

Kapcsolódó
Izrael kinyitotta Pandóra szelencéjét: mesterséges intelligencia alapú fegyvert vetett be a háborúban
A Lavender elnevezésű gyilkolóprogram minden eddiginél fejlettebb, azonban nem ez az első MI-fegyver, amit bevetettek élesben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik