Tech mobilteszt

A csúcsra tört a ROG Phone 8, de elérni még nem sikerült

Az Asus-féle ROG Phone 8 telefonok egyszerre akarnak teljesítménybajnok gamer mobilok és kompromisszummentes csúcskészülékek lenni, de a kettő egyszerre most még nem jött össze a tajvani gyártónak.

Az Asus 2024-ben az elmúlt évek hagyományaival némileg szembe menve már január elején, a CES kütyüexpó keretén belül leleplezte le a legújabb okostelefon családját, a ROG Phone 8 szériát. A lépés mögött az állhat, hogy a tajvaniak némileg fókuszt váltottak a korábbi modellekhez képest, hiszen – a gyártó állítása szerint a sorozatot ért kritikákat figyelembe véve – az új mobilokat annak reményében tervezték át, hogy már ne csak a mobiljátékosoknak legyen vonzó, de azoknak is, akik igazi csúcstelefonra vágynak. A gond csak az, hogy a végeredmény sok szempontból inkább tűnik két szék közé esésnek, mintsem a tervek sikeres megvalósításának.

Varga Jennifer / 24.hu

Asus ROG Phone 8 Pro

Szerkesztőségünkbe a ROG Phone 8 Pro futott be kipróbálásra, ami két fontos dologban különbözik a 40 ezer forinttal olcsóbb alapmodelltől: egyrészt itt több a memória és nagyobb a háttértár (16 és 512 gigabájt), másrészt a hátlapon nem egy világító logo kapott helyet, hanem az úgynevezett AniMe Vision fantázianevű Mini LED kijelző. Korábban hasonló megoldással már találkozhattunk a gyártó egyes laptopjain, illetve néhány korábbi ROG telefonon is.

Az AniMe Vision nem egy második képernyő, hiszen összesen 341 darab, alapból észrevehetetlen LED-ről beszélünk, amik a telefonra előre telepített Armoury Crate szoftverében kedvünkre testre szabhatók. Előre gyártott, vagy saját készítésű ikonok és feliratok jeleníthetők meg velük, de a mobilt képernyőre fordítva akár olyan hasznos(abb) információk is „kivetíthetők” általuk, mint a pontos idő és a töltöttség, de tudják jelezni az értesítéseket és a bejövő hívásokat is.

Sok kis Mini LED segít egyedivé tenni a hátlapot.

Személy szerint ezt találtam a telefon legérdekesebb részének, hiszen ezáltal egy olyan egészen egyedi funkciót kapunk, mint a Nothing telefonok speciális hátlapja.

Ami a kivitelezés többi részét illeti, ott sikerült a csúcstelefonokat idéző hatást és minőséget elérni. A ROG Phone 8 Pro alapvetően nem kicsi, 163,8 x 76,8 x 8,9 milliméteres, emellé 225 grammos súly dukál, amit fém keret, illetve üveg elő- és hátlap egészít ki. A Samsung gyártotta kijelzőt Gorilla Glass Victus 2 védi, a hátlap pedig matt hatású, első pillantásra az ember azt hinné, hogy valamiféle szövet borítást lát, amit középen tör meg egy dizájnos csík, illetve a bal felső sarokban egy elég agresszív, legalább 3 milliméterre kidudorodó kamerasziget – ami azért ellensúlyozható az alapcsomag részét képező korrekt minőségű tokkal.

Nagy Borbála / 24.hu

Mikor a csúcs és a gamer találkozik

A kijelző alapja egy 6,78 hüvelykes AMOLED panel, meglepően vékony kávákkal és egy, a képernyőbe vágott lyukba került szelfikamerával. Ugyan az mindenképpen örvendetes, hogy az előlap jelentős részét a képernyő teszi ki, de ezért cserébe el kell búcsúzni az állapotjelző LED-től, illetve a felhasználó felé irányuló hangzásról is. Felül ugyan még mindig a kávába építve találjuk az egyik hangszórót, de ennek a mérete jóval kisebb a korábban megszokottnál, a párja pedig a keret aljára került. A sztereó tehát továbbra is adott, ugyanakkor a hangminőség érezhetően elmarad a ROG Phone 7-től tapasztaltnál, ami egy játékra tervezett telefon esetében azért elég komoly visszalépésnek számít.

Ami a keretet illeti, az most sem szokványos, hiszen egy gamer telefonról van szó. Ennek megfelelően a jobb oldali hangerőszabályzó- és bekapcsoló gombok mellett fent és lent találunk egy-egy érintésérzékeny AirTrigger „kapcsolót”, amik alapvetően a mobilátékokhoz használhatók ravaszként, de programozhatók, így egészen hétköznapi funkciók (pl. elemlámpa) gyors eléréséhez is használhatjuk őket. A bal oldal a legtöbb telefonnál „üres”, de itt találunk egy extra USB-C portot, amivel vízszintes használat közben is kényelmesen tölthető a mobil, nem zavar be a kábel, illetve ide csatlakoztatható a külön megvásárolható, külső aktív hűtés is – erre még visszatérünk.

Nagy Borbála / 24.hu

A keret alja elég zsúfolt, hiszen a megszokott USB-C mellett itt a már emlegetett második hangszóró, a SIM-tálca (két nano foglalattal), és hiába beszélünk csúcstelefonról, nem hiányzik a 3,5 milliméteres jack csatlakozó sem, ami ma már abszolút kuriózum ebben a kategóriában. Fontos továbbá, hogy a ROG Phone 8 a védelmet illetően is felnőtt a csúcskategóriához, tehát megkapjuk az IP68 szabvány szerinti por- és vízállóságot. Ami alapvetően jó dolog, csak ez kompromisszumokhoz vezet: nincsenek hűtőnyílások, csak passzív belső hűtést kapunk, és ha nem áldozunk a külön megvásárolható, ventilátoros AeroActive Cooler X kiegészítőre, akkor bizony számolni kell azzal, hogy a készülék burkolata erőforrásigényes alkalmazások használata közben már-már kellemetlenül felmelegszik.

A teljesítményre nincs panasz

Ami a hardvert illeti, az Asus nem aprózta el a dolgot, hiszen a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 processzor és a Adreno 750 grafikus egység mellé (a Pro modell esetében) 16 gigabájt LPDDR5x memória és 512 gigabájt UFS 4.0-s tárhely került. Ezzel az összeállítással az Asus Android 14-en alapuló rendszere kiválóan fut, nyilván itt nem kell amiatt aggódni, hogy döcög a rendszer, és a különböző játékok esetében sem kell a részletesség és a felbontás miatt aggódni.

Már amennyiben a három elérhető fokozat közül felkapcsolunk a harmadik, teljesítmény módba, és kisajtolunk mindent a komponensekből. Az Antutu benchmark programban ezen a fokozaton 2,1 millió pontot értünk el, és ez olyan érték, amit még egyetlen másik androidos mobilnál sem tapasztaltunk.

Ennek viszont tényleg megvan azon hátulütője, hogy a telefon sokkal jobban melegszik, mint a hasonló processzorral szerelt konkurensek (például a Galaxy S24 Ultra), ami azért olykor zavaró lehet.

Mindez persze orvosolható, ha felpattintjuk a telefonra a külső hűtőt, az AeroActive Cooler X-et, amit én a tesztkészülék mellé ugyan megkaptam, viszont itthon a kiegészítő nem része egyik kiszerelésnek sem, külön kell megvásárolni, méghozzá nagyjából 35 ezer forintért. Ami véleményem szerint túlzás, még akkor is, ha az „olcsóbbik”, 460 ezerért kínált ROG Phone 8 alapmodellre csapunk le.

Nagy Borbála / 24.hu

Szerencsére a hardvert illetően másba nem nagyon lehet belekötni, hiszen adott a Bluetooth 5.3, van a 6 GHz kihasználását biztosító Wi-Fi 7, a telefon csatlakozik minden GPS műholdhoz, adott az NFC, a kijelző csúcskategóriás, 165 Hz-es képfrissítéssel, beépített ujjlenyomat-olvasóval, nem hiányzik a 2D arcfelismerés sem, egyedül azt nem értem, hogy az eSIM támogatás miért maradt ki a „csomagból”.

Emellé jön még egy 5500 milliamperórás akkumulátor, ami nem csak vezetéken tölthető (65 watt), de az Asus ebbe a készülékbe már épített vezeték nélküli megoldást is (Qi 1.5 szabvány), amivel 15 wattos sebesség érhető el. Ez ugyan nem nevezhető csúcskategóriásnak, de ha az új Galaxy S24 mobilokkal hasonlítjuk össze a teljesítményt, akkor a tajvani gyártónak nincs miért szégyenkeznie.

Csúcskategóriás ár, középkategóriás kamera

Ahol az Asus elvérzik napjaink csúcsmodelljeihez képest, az a kamerarendszer. A cég tudta, hogy ezen a fronton is fejlesztenie kell, és a korábbi modellekhez képest van is előrelépés, de a hasonló áron kínált Samsung, Xiaomi és Honor modellekhez képest a ROG Phone 8-cal csak a középkategória felső szegmensét idéző képek lőhetők.

Az 50 megapixeles, Sony IMX890 szenzorral szerelt, képstabilizátorral is ellátott főkamera és 13 megapixeles ultraszéles egység nappal jó képeket készít, és este is bátran elő lehet venni őket, viszont a 32 megapixeles telefotó egység benagyított képei elmaradnak attól, ami elvárható 400 ezer forint felett – hiába kapunk itt is jól működő stabilizálást. Az előlapi 32 megapixeles szelfikamera szintén vállalható minőséget biztosít, de a fotózás közben azért minden opciónál az motoszkált bennem, hogy közel félmillióért cserébe ez igencsak kevés lesz ahhoz, hogy a vásárlók igazi csúcskészülékként tekintsenek erre a telefonra.

Varga Jennifer / 24.hu

És ez az a pont, ahol visszatérek azon gondolathoz, hogy az Asus a nagy igyekezetben a két szék között a padlóra esett. Annyira igyekeztek kielégíteni a prémium kategória igényeit (IP68, vezeték nélküli töltés, jobb kamerák, lehető legjobb kijelző), hogy ezért beáldozták a hangzást, a hatékonyabb hűtést és a készülék mellé csomagolt külső ventilátort, ugyanakkor az igyekezet kevés volt ahhoz, hogy a félmilliós ROG Phone 8 modell mondjuk felvegye a versenyt egy Samsung Galaxy S24+-szal.

Abban a telefonban ugyan kevesebb a tárhely és a memória, és Európában Snapdragon 8 Gen 3 helyett Exynos 2400 chipet kapott, de játszani ezen is egész jól lehet, nem melegszik túl, kamerás képességekben pedig messze túlszárnyalja az Asus megoldását. És arról még nem is beszéltem, hogy a dél-koreai cég hét év főverzió frissítést kínál a felhasználóknak, míg a tajvaniak annyit ígérnek, hogy a ROG Phone 8-ra még megérkezik az Android 16, illetve négy évig biztos jönnek rá biztonsági frissítések.

Engem, akit alapvetően nem vonz a mobiljáték, ez a telefon nem tudott meggyőzni, és ha gamer szempontból közelítek, akkor is inkább azt gondolom, hogy az idei Pro modell helyett érdemesebb valamelyik tavalyi modell felé kacsintgatni, hiszen hiába lesz visszafogottabb a teljesítmény, cserébe az ár is barátibb, viszont játékos szempontból (hangzás, hűtés) egy jobban összerakott telefon lesz a vásárló jutalma.

Kapcsolódó
Öt kedvenc kütyünk 2023-ból, amit még idén is megéri beszerezni
Minden évben összegyűjtjük a mögöttünk lévő esztendő kedvenc elektronikai eszközeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik