Tech

Bemutatkozott a legerősebb androidos okostelefon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A CES-en mutatkozott be az Asus ROG Phone 8 termékcsalád két tagja.

Január 9-én veszi kezdetét Las Vegasban az év legnagyobb kütyüs rendezvénye, a CES, amin az Asus idén is nagy erőkkel képviselteti magát, a tajvani gyártó ugyanakkor idén nemcsak a legújabb gépeit mutatja be az expón, de a korábbi évekhez képest szokatlan módon itt debütált a kifejezetten játékosoknak szánt ROG Phone termékcsalád két legújabb tagja is, a ROG Phone 8 és a ROG Phone 8 Pro.

A gyártó állítása szerint a mobiljátékosok körében népszerű telefonok új generációjánál hatványozottan figyelembe vették a korábbi modellekkel kapcsolatos észrevételeket és kritikákat, így nemcsak egy frissített hardverrel szerelt szériáról van szó, de más területeken is jelentős a változás. Egyrészt némileg átalakult a dizájn (a készülékek például kisebbek és könnyebbek), végre megérkezett a por- és vízállóságot biztosító IP68 védelem, és a kamerák terén is sikerült nagyot előre lépni.

Nagy Borbála / 24.hu

Az alap ROG Phone 8 és a Pro modell között a legnagyobb különbség (a memória és a háttértár méretét leszámítva) amúgy az, hogy amíg a belépő mobil hátlapján csak egy RGB LED-del megvilágított logó kapott helyet, addig a komolyabb verzión egy testre szabható, AniMe Vision fantázianevű Mini LED kijelző található.

Ami a hardvert illeti, az bivalyerős, nem túlzás kijelenteni, hogy a ROG Phone 8 jelenleg a legerősebb androidos mobil a piacon. A burkolat alatt mindkét variáns esetében egy Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 lapkakészlet dolgozik, méghozzá a sima modell esetében 12 gigabájt, míg a Pro verziónál 16 gigabájt LPDDR5x memória társaságában, amit a kistestvérnél 256 gigabájt, míg a nagytesónál 512 gigabájt UFS 4.0-s tárhely egészít ki. A megfelelő energiaellátásról pedig egy 5500 milliamperórás, vezetéken 65, míg vezeték nélkül 15 wattal tölthető telep gondoskodik.

A hűtés továbbra is passzív, a készülék ugyanakkor közel másfél milliméterrel vékonyabb lett az elődjénél, és a kijelzőt körülölelő kávák is összementek. Megmaradt ugyanakkor a készülék oldalán, a játék közben töltést segítő második USB-C port, az élen ott vannak a mobiljátékokhoz elengedhetetlen extra gombok (AirTrigger), továbbra is adott a sztereó hangzás, és a készülék mellé most is vásárolható AeroActive Cooler X kiegészítő, ami lényegében a hátlapra felpattintható külső hűtő.

Az okostelefonból a gyártó a világ egyes pontjain piacra dob egy ROG Phone 8 Pro Edition kiadást is, amiben a tok, a töltőfej és a kábel mellett egy ilyen ventilátoros hűtőegység is helyet kap (a másik két modell mellé nem jár), ez a verzió viszont itthon nem lesz elérhető.

Nagy Borbála / 24.hu

Ami a kijelzőt illeti, annak alapja egy 6,78 hüvelykes, Samsung gyártotta LTPO AMOELD panel, FHD+ felbontással, 1 és 120 Hz között dinamikusan váltó képfrissítéssel, de egyes játékok esetében akár 165 Hz is kisajtolható a készülékből. A fényerő 2500 nit, és megkapjuk a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót is, ami kellően gyors használatot biztosító 720 Hz-es érintési mintavételezéssel dolgozik.

Ami a hátlapi kamerákat illeti, ott tényleg jelentős az előrelépés: adott egy 50 megapixeles, 1/1,56 hüvelykes Sony IMX890-es, széles látószögű szenzorral szerelt főkamera, gimbalos képstabilizálással és f/1,9-es apertúrával. Ezt egészíti ki egy 13 megapixeles, 120 fokos ultraszéles modul, illetve egy 3x optikai nagyításra képes, 32 megapixeles teleobjektív, optikai képstabilizátorral. Ha pedig már hátlap: a kamerasziget hatalmas, a dizájn kicsit nyers, a bőrszerű, tehát az ujjlenyomatokat nem gyűjtő burkolatért viszont jár a hatalmas piros pont az Asusnak.

Varga Jennifer / 24.hu

Nem elhanyagolható újdonság továbbá, hogy a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 processzornak hála már ebben a készülékben is a korábbinál fontosabb szerephez jut a mesterséges intelligencia. A gyártó ígérete szerint nagyot fejlődött a háttérkép-készítés, sokkal jobb és hasznosabb találatokat ad a szemantikus keresés, és kapunk játékon belüli tippeket, illetve automatikusan képernyőképet és videót készítő módot.

Ettől persze jó eséllyel senki nem fog hátast dobni, a január 17-én debütáló Samsung Galaxy S24-család például ennél biztosan okosabban fogja kihasználni az MI-t, ugyanakkor a célközönségnek ezen funkcióknál többre jelenleg aligha lehet igénye.

Varga Jennifer / 24.hu

Hazánkban egyaránt kapható lesz a ROG Phone 8 és a Pro modell is, viszont csak fekete színben. A készülékek január 9-től előrendelhetők, a 12/256 gigabájtos alapmodellért itthon 459 990 forintot kérnek, míg a 16/512 gigabájtos Pro variánsért 499 990 forint kell fizetni. Aki viszont február 4-ig előrendeli a Pro modellt, az a sima készülék áráért kapja meg az erősebb nagytestvért.

Kapcsolódó
Idén kezdetét veszi az okostévék új korszaka
A mesterséges intelligencia a televíziók terén is nagy változásokkal kecsegtet.

A 24.hu a Samsung vendégeként vesz részt a 2024-es CES-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik