Tech

Idén kezdetét veszi az okostévék új korszaka

A mesterséges intelligencia a televíziók terén is nagy változásokkal kecsegtet.

2023-ban a mesterséges intelligencia volt az egyik legtöbbször emlegetett technológia, és nem lesz ez másképp 2024-ben sem. Ahogy az elmúlt tíz évben szép lassan a legtöbb eszköz (a mobiloktól és a tévéktől kezdve a porszívókig) okos lett, úgy az MI is folyamatosan jelenik majd meg a különböző elektronikai eszközökben.

Ahogy a wifi- és a Bluetooth-kapcsolat manapság már alapvetésnek számít, úgy válik majd természetessé, hogy az eszközeinkbe olyan chipek kerülnek, amik direkt a mesterséges intelligenciákat és a hozzájuk kapcsolódó feladatokat hivatottak támogatni. Tavaly ősszel már bemutatkoztak az első olyan mobilos lapkakészletek, amik az okostelefonokat hivatottak új szintre emelni, a világ legnagyobb kütyüexpójának, a CES-nek az előestéjén pedig a Samsung mutatta be a saját fejlesztésű NQ8 AI Gen3 processzorát, ami elsőként a 2024-es Neo QLED 8K kijelzőkben lesz elérhető, elindítva az okostelevíziók új korszakát.

A helyi idő szerint január 7-én este tartott The First Look rendezvényen debütált NQ8 AI Gen3 lapka neurális feldolgozó egysége (NPU) a gyártó ígérete szerint kétszer olyan gyors, mint az elődje, ráadásul a neurális hálózatok száma is nyolcszorosára nőtt, 64-ről 512-re, ami elméletileg lehetővé teszi, hogy a képernyőn minden tartalom kristálytiszta részletességgel jelenjen meg. Képjavító megoldásokkal persze eddig is találkozhattunk a különböző okostévékben, amire szükség is volt, főleg a 8K-s modellek esetében, hiszen ilyen felbontásban továbbra is minimális mennyiségű tartalom érhető el, így az ilyen típusú kijelzők mindig a 4K-s vagy annál alacsonyabb részletességű mozgóképeket skálázták fel 8K-ra – változó minőségben.

Samsung

A Samsung állítása szerint az új processzornak köszönhetően az idei Neo QLED 8K nemcsak a megszokott, évente esedékes frissítést jelentik a képfeldolgozás területén a korábbi modellekhez képest, hanem tényleg jelentős ugrást képviselnek. Ez többek között abban lesz tetten érhető, hogy nemcsak a 4K-s, vagy Full HD felbontású tartalmak fognak jól kinézni az új 8K-s képernyőkön, de még az SD minőségűek is, tehát akár még a hosszú évekkel ezelőtt készült családi videók is.

Az új processzor (ami nem a felhőben, hanem magán a készüléken dolgozza fel az információkat) emellett képes valós időben javítani a sportközvetítések minőségét, például a rendkívül gyorsan mozgó labdák általában torz megjelenítését.

A technológia továbbá képes érzékelni az éppen megtekintett tartalom azon részleteit, amikre az emberi szem általában fókuszál, ezeket helyezve az előtérbe, amiknek köszönhetően a megjelenített kép élethűbbnek, már-már térhatásúnak tűnhet. A neurális feldolgozó egységnek továbbá abban is fontos szerepe lesz, hogy a hangzás minden korábbinál jobb legyen, nemcsak a térhatás tekintetében, de például a párbeszédek elkülönítésében is, hogy a felhasználó bármilyen hangerő mellett tökéletesen értse, miről beszélnek a filmben/sorozatban szereplő karakterek.

A Neo QLED 8K kijelzők – a gyártó többi idei (OLED és Micro LED) modelljéhez hasonlóan – megkapják az átszabott Tizen operációs rendszert, napelemes távirányítóval kerülnek a boltokba, illetve a világon elsőként kapnak olyan funkciót, ami a mesterséges intelligenciát és az optikai karakterfelismerés (OCR) technológiát alkalmazva valós időben állítson elő feliratot az éppen megtekintett tartalomhoz.

Birkás Péter / 24.hu A 2024-es Samsung Neo QLED 8K okostévék egyik a CES-en kiállított példánya.

Hogy az új processzorral szerelt Neo QLED 8K modellek mikor és milyen áron kerülnek majd forgalomba, arról egyelőre nem közölt információkat a Samsung, az viszont biztos, hogy amennyiben az új processzor tényleg képes arra, amit a gyártó állít (főleg felskálázás tekintetében), az tényleg új korszakot nyithat a tévézésben.

A mesterséges intelligencia megjelenése ráadásul lökést adhat az évek óta elérhető, de komoly vásárlói réteget nem vonzó 8K felbontásra képes kijelzők piacának is, aminek eddig meg kellett küzdenie azzal a problémával, hogy egyszerűen nem volt elég jó minőségű tartalom ahhoz, hogy a vásárlók ilyen – az átlag 4K-s modelleknél jóval drágább – képernyőt válasszanak otthonra.

Kapcsolódó
Idén sem találtak kihívóra az okostelefonok, de jelentkezők azért már akadnak
Még nincs itt az eszköz, ami leváltaná az okostelefonokat, de azért láttunk idén érdekes és ígéretes fejlesztéseket.

A 24.hu a Samsung vendégeként vesz részt a 2024-es CES-en.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik