Tech zöldövezet

Így támasztanák fel Csernobilt

Lucas Aguayo Araos / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Lucas Aguayo Araos / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ukrajna azt tervezi, hogy egy hatalmas szélfarmot hoz létre a csernobili atomerőmű körüli területen – írja az IFLScience.  A német NOTUS Energy vállalat nemrégiben szerződést írt alá az ukrán környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztériumával, a cél, hogy szélenergiával hasznosítsák a hírhedt zónát. A találkozón jelen volt Annalena Baerbock német külügyminiszter is.

Ha a terv megvalósul, Csernobil Európa egyik legnagyobb szárazföldi szélerőművévé válhat.

A NOTUS nemrégiben készült felmérése alapján a terület 1000 megawattnyi termelésre alkalmas, ez elegendő a mintegy 150 kilométerre fekvő Kijev nagyjából 800 ezer háztartásának ellátásához.

A lépés amellett, hogy csökkentheti Ukrajna fosszilis felhasználását, az energiabiztonságot és önállóságot is fokozhatja. A Szovjetunió felbomlását követően Ukrajna nagymértékben függött az orosz fosszilisektől, a kapcsolat a háború miatt felborult.

A csernobili atomerőműben 1986. április 26-án következett be a történelem legsúlyosabb nukleáris katasztrófája. A kiáramló radioaktív anyagok miatt Csernobilt és a közeli Pripjatyot kiürítették, az erőművet ma is 2600 négyzetkilométeres ellenőrzött, nagyrészt lezárt zóna veszi körül.

Ukrajna régóta dolgozik azon, hogy zöldenergia segítségével hasznosítsa a területet. 2018-ban például új, 3800 panelből álló napelemparkot nyitottak a környéken, az 2000 háztartás számára termel áramot.

„Már a teljes körű invázió előtt is voltak stratégiai terveink arra, hogy a zónát helyreállítási övezetté alakítsuk át. A háború nem változtatta meg őket, csak ideiglenesen felfüggesztette” – mondta Olekszandr Krasznolutszkij, Ukrajna ökológiai miniszterhelyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik