Tudomány

Új erőmű nyílt Csernobilban

Napelemekből álló létesítményt adtak át múlt héten az egykori csernobili atomerőmű közelében. A rendszer egyelőre egy kisebb települést képes ellátni energiával.

Az egymillió dolláros (mintegy 325 millió forintos), egy megawattos naperőmű csupán száz méterre fekszik attól a fémkupolától, amely az egykori erőműt takarja – írja az AFP.

Ma csatlakoztatjuk az állomást Ukrajna energiarendszeréhez

– mondta az átadási ceremónián Jevgen Varjaginy, a projekt mögött álló ukrán-német cég, a Solar Chernobyl vezetője.

Az 1,6 hektáros létesítmény egy kisebb települést, azaz mintegy 2 000 háztartást képes energiával ellátni. A cél az, hogy idővel 100 megawatt energiát állítsanak elő a rendszer segítségével.

Az ukrán hatóságok kifejezetten olcsón biztosítanak területet Csernobilnál a napelemek fejlesztésére. Az olcsóság mellett további előny, hogy a területről könnyű rácsatlakozni az ukrán energiahálózatra. Mivel Ukrajna az európai átlaghoz képest 50 százalékkal magasabb áron vásárolja a napelemeket, az országba rengeteg külföldi befektetés érkezik.

Ukrajna az elmúlt években fokozatosan csökkentette az Oroszországtól vásárolt gázmennyiséget azzal a céllal, hogy változatosabbá alakítsa a villamosenergia-termelését.

Napelemek az egykori csernobili atomerőmű területén – Fotó: AFP/STR/NurPhoto

A csernobili atomerőmű négyes számú reaktora 1986. április 26-án robbant fel, a radioaktív kihullás pedig Európa háromnegyedét érintette. A balesetet követően a szovjet hatóságok több százezer embert telepítettek ki a létesítmény körüli, mintegy 2 000 négyzetkilométeres területről.

A többi reaktort fokozatosan kapcsolták le, az utolsó még 2000-ben is működőképest volt. A becslések alapján a katasztrófa helyszínére további 24 000 évig nem költözhetnek vissza az emberek.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik