Tech

Ezek a tippek megmenthetik a mobilját

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Rengeteg személyes adatot tárolunk napjainkban a telefonjainkon, ami ha ismeretlenek kezébe kerülne, valóságos rémálom lenne. Szerencsére egyre ritkább, hogy direktben törnek fel egy készüléket a tolvajok, azonban előfordul, hogy információink egy nagyobb cégtől kiszivárognak. A Slashgear összegyűjtött néhány módot, amivel megvédhetjük adatainkat a támadóktól.

Az első és egyértelműen legfontosabb lépés, hogy használjuk ki a zárolási képernyő adta lehetőségeket. Az androidos mobilokon PIN-kód, jelszó, arcfelismerés, minta, vagy ujjlenyomat-felismerő alapú zárolás mellett dönthetünk, és szerencsére nem is csak egy működhet egyszerre. A zárolási képernyő persze a gyors elérésben is segíthet: a vészhelyzeti segélyhívó gyorsikon akár életet is menthet.

Továbbá szabályozhatjuk azt is, milyen részletesen jelenjenek meg ezen a lapon az appok értesítései.

Mivel rengeteg appot használunk, gyakran több eszközről, nagyon fontos, hogy a kétfaktoros hitelesítés mindenhol be legyen állítva. Ez tulajdonképpen egy második védelmi vonalat jelent, ahol még ha fel is törik a fiókját, nem férnek egyből hozzá az adatokhoz. Sok webhely lehetővé teszi például, hogy SMS-t vagy e-mailt kapjon egy kóddal, amihez ha a csaló nem fér hozzá, nem tud belépni.

Annak érdekében, hogy elkerüljük az adatlopást, fontos hogy csak megbízható alkalmazásboltokból szerezzünk be appokat. A Google Play Áruházban ezért érdemes mindig bekapcsolva hagyni a Google Play Protect opciót, ami megvéd a kártevőkkel ellátott szoftverektől. Emellett azon is érdemes elgondolkodni, hogy jelszókezelőt használjunk a kódjaink megvédésére. Sajnos azonban ez sem véd meg mindig, egy évvel ezelőtt ugyanis sikeresen feltörték a világ egyik legnagyobb cégét, a 33 millió felhasználóval bíró LastPasst.

Fontos persze az is, fizikailag hol találjuk a telefonunkat.

Ha például elhagyjuk vagy ellopják, sokat segíthet a Google Find My Device applikációja, ami elég pontosan képes helyileg azonosítani a mobilt. Ilyen alkalmazással több telefongyártó is rendelkezik. Végül azoknak is oda kell figyelniük, akik előszeretettel fizetnek NFC segítségével. Ezt a funkciót érdemes letiltani a hétköznapokra, és csak akkor aktiválni, amikor épp fizetünk. Érdemes hasonlóan eljárni a Bluetooth esetében is.

Kapcsolódó
Ezért kapcsolja ki mindig a Bluetooth-t, ha nem használja
Amennyire kényelmes a vezeték nélküli adatátvitel, annyira veszélyes is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik