Tech

Mit tud egy számítógép, amit részben egy Aston Martin ihletett?

A Lenovo és az Aston Martin 2020-ban léptek együttműködésre, mikor az autómárka hivatalos ThinkStation partnerré vált, de a közös munka itt nem ért véget: a két vállalat mérnökei előálltak egy olyan számítógépcsaláddal, aminek nemcsak a teljesítménye átlagon felüli, de az ergonómiája is, nem is beszélve a külalakról, aminél az inspirációt egy legendás Aston Martin jármű adta.

A ThinkStation PX, P7 és P5 számítógépek a Lenovo eddigi legfejlettebb asztali munkaállomásai, a gyártó technológiailag legkorszerűbb készülékei, amiket – többek között – a vállalat hazai üzemében szerelnek össze. Ennek köszönhetően testközelből is szemügyre vehettük a maguk nemében különleges eszközöket, amik a luxusjárműveket gyártó Aston Martinnal közös fejlesztésben készültek.

Az autómárka mérnökei az új ThinkStation váz megalkotásában működtek együtt a Lenovóval, és a letisztult, egyben elegáns kialakítás egyrészt visszaadja a Lenovo ikonikus piros arculatát, a gép elején található 3D rácsot pedig az Aston Martin ikonikus DBS sportautója ihlette.

Lenovo

Az együttműködésnek ugyanakkor nemcsak a külsőségekben van jele, hiszen a két cég a nagyteljesítményű autóipari szegmensből származó tervezési ismereteket is alkalmazta az asztali munkaállomás megalkotásánál.

Nem egy átlagos gépház

A vázkialakítás például szerszámmentes, így bármilyen eszköz igénybevétele nélkül kivehetők/cserélhetők a komponensek, ami szinte példátlan rugalmasságot és meglehetősen ergonomikus elrendezést biztosít. Erről személyesen is meg tudtunk győződni, ugyanis a Lenovo és az Aston Martin közös bemutatóján lehetőségünk adódott szétszerelni, majd összerakni egy ThinkStation PX modellt, és az egész folyamat alig tartott öt percnél tovább.

lenovo

Szerszámra tényleg nem volt szükség, csak a két kezünkre, és a „munkát” nagyban megkönnyítette, hogy a dizájnerek és a mérnökök nagyon ügyesen éltek a piros szín adta lehetőségekkel. Minden elem, ami kiszedhető a gépből, megkapta ezt a színt, méghozzá azokon a részeken, ahová nyúlni kell az eltávolításukhoz, így a gép dizájnja lényegében vezeti az ember kezét, és tényleg csak pár mozdulat kiszedni a meghajtókat, a ventillátorokat vagy éppen a tápegységeket, esetleg a hőelvezető csatornát, és a visszaillesztés is pofonegyszerű. Az egyetlen eszköz, amire szükségünk lehet, az a biztonságot jelentő kulcs, amit elforgatva lehetőségünk adódik hozzáférni a különböző komponensekhez. Itt érdemes megjegyezni továbbá, hogy a PX, a P7 és a P5 is moduláris kialakítású, elölről hozzáférhető meghajtókkal rendelkezik, tovább könnyítve a szervizelhetőséget és a frissítési rugalmasságot.

A váz viszont nemcsak praktikus és könnyen szerelhető, de belül minden úgy van kialakítva, hogy az a lehető legjobb teljesítményt szolgálja. Az újratervezett légterelők és a nagyobb 3D hatszögletes szellőzőnyílások, valamint a Lenovo-féle háromcsatornás hűtőrendszer akadálytalan légáramlást tesz lehetővé, hatékonyan biztosítva a hideg levegő be- és a meleg levegő kiáramlását. Így könnyen maximalizálható a processzorok, grafikus egységek, memóriák és tárolók teljesítménye.

Elképesztő teljesítmény

Az új ThinkStation munkaállomásoknál persze nem csupán a külső és a belső kialakítás különleges, de az elérhető komponenseknek miatt a teljesítmény is. Ezeket a gépeket már az alapoktól kezdve úgy tervezték újra, hogy a szélsőséges, nagy számítási igényű munkaterhelésnek is megfeleljenek, ezért az Intel legújabb, 2 processzoros akár 120 magos processzortechnológiájával és a csúcskategóriás Nvidia RTX A6000 professzionális grafikus kártyák támogatásával is rendelkeznek, utóbbiból akár 4 darab is elhelyezhető a házban. Ezek az eszközök megfelelnek a folyamatosan növekvő, erőt, teljesítményt és sebességet követelő, a hibrid munkára épülő iparági igényeknek, így egyaránt alkalmasak a virtuális valóság és a virtuális gyártás, a gépi tanulás, az adattudomány, a számítógépes mérnöki munkafolyamatok és a mesterséges intelligencia kezelésére.

A ThinkStation PX a termékcsalád csúcskategóriás gépe, ami a Lenovo munkaállomások korábbi generációinál több magot és bővíthetőséget támogató, extrém teljesítményszintet biztosít. Ezt a munkaállomást 4. generációs Intel Xeon Scalable processzorok vezérlik, amik akár 120 CPU-maggal is elérhetők, a gép emellett támogatja az akár négy darab két slotos Nvidia RTX 6000 Ada generációs grafikus kártyát, akár 2 TB DDR5 memóriával, PCIe Gen 5 sávokon keresztül elérhető ultragyors sávszélességgel. Ezen felül ez a munkaállomás hatékony 1850 wattos tápegységet, sőt tápegység bővítési lehetőséget kínál – ha az egyik leállna, a másik gond nélkül át tudja venni a helyét.

A ThinkStation P7 Intel Xeon W processzorokkal rendelkezik, akár 56 magot is támogat egyetlen foglalatban, így kiemelkedő teljesítményt biztosít a számításigényes, többszálas feladatok megoldásához. A korábban jellemzően szerverekre vagy felhőalapú erőforrásokat használó munkafolyamatok legszigorúbb teljesítmény- és megbízhatósági kihívásainak meghaladására tervezett ThinkStation P7 rack-optimalizált, 4U méretű házban, különféle asztali és adatközponti környezetekben való használatra is alkalmas. Az akár három kétfoglalatos Nvidia RTX 6000 Ada generációs grafikus kártya támogatásnak hála a gép jó választás lehet a tartalomkészítők, építészek, tervezők, mérnökök és adattudósok számára, akiknek a lehető legnagyobb grafikai, vizualizációs, valós idejű renderelési, CAE és AI teljesítményre van szükségük.

A ThinkStation P5-öt a fentiekkel szemben már iparági vertikális területre tervezték oly módon, hogy megfeleljen a felhasználók magasabb szintű teljesítményre, IT-bővíthetőségre és egyszerű vállalati menedzsmentre vonatkozó igényeinek. A gép 24 magot kínáló Intel Xeon W processzorokkal és akár két NVIDIA RTX A6000 professzionális grafikus kártya támogatásával rendelkezik, a nagy sebességű DDR5 memória és a PCIe Gen 5 sávszélesség pedig remek konfigurálhatóságot biztosít. Az építészek, tervezők, mérnökök és kreatívok számára egyaránt optimalizált munkaállomás számára a szilárd modellezés és a számításigényes feladatok, köztük a BIM, az összetett 3D CAD, a valóságmegragadás és a térbeli vizualizáció, továbbá a vizuális effektek kezelése sem akadály.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lenovo támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik