Tech tesztlabor

Van értelme, ha egy robot nemcsak a lakást, de magát is kiporszívózza?

A robotporszívók kicsit olyanok, mint az okostelefonok, a gyártók minden évben jönnek az újabb és újabb modellekkel, amik mindig valamivel többet tudnak, mint az elődeik, illetve rendre felbukkannak olyan új funkciók, amik idővel elérhetővé válnak minden márkánál. Napjainkban ez az önürítés lehetősége, mikor már nem kell minden takarítás után a portartály tisztításával foglalkozni. Ezt tudja a Rowenta újdonsága, a X-Plorer S75S+ (RR8595WH) kódnevű modell is, én pedig megnéztem, hogy mennyire van ennek értelme a gyakorlatban.

Nem az X-Plorer S75S+ az első Rowenta-féle robotporszívó, ami megjárta a tesztlabort, a korábbi modell (X-plorer Serie 95 Animal) elég jól vizsgázott, csupán az árával nem voltam kibékülve. Ezek után kíváncsi voltam, hogy az újabb variáns hogyan vizsgázik: bár az önürítés funkció beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azért a gépnek vannak olyan részletei, amik lehetnének jobbak – főként, ha figyelembe veszem, hogy a gyártó 240 ezer forintot kér a tesztalanyunkért.

Rowenta X-Plorer S75S+

A készülék dobozát kibontva nagy meglepetések nincsenek: megkapjuk a kerek, tetején lézeres „toronnyal” ellátott robotot, amihez tartozik egy por- és víztartály, egy, az utóbbira csatlakoztatható feltörlőrongy-tartó, három eltérő rongy, illetve az átlagnál jóval nagyobb, kinyitható dokkoló, amiben helyet kapott egy porzsák is.

Rowenta Az önürítő funkció az átlagosnál jóval nagyobb dokkolót eredményez.

Utóbbiból kapunk egy extrát a csomagban, azzal ugyanakkor érdemes tisztában lenni, hogy ezek nem újrahasznosíthatók, tehát egy idő után a pótlásukról külön kell gondoskodni – ami természetesen extra költséget jelent (4500 forint 4 darab).

A gép felépítésében szintén nincs semmi forradalmi. Adott a viszonylag hosszú seprűszálakkal rendelkező oldalkefe, a robot hasának közepén pedig ott a kivehető, így könnyen takarítható szőrös szilikon kefe. A Rowenta eszköze ugyanakkor némileg szembe megy az aktuális trendekkel, hiszen a portartály (300 ml) egybe van építve a víztartállyal (330 ml), viszont ennek a modulnak van egy extra kiegészítője is, amire a feltörlőtextileket kell felhúzni – ennek a rendszeres le- és felpattintását tehát nem ússzuk meg most sem. A szívóerő 2700 Pascal, ami napjainkban átlagosnak mondható, és a gép oldalán még egy fizikai gombot is találunk, amivel teljesen kikapcsolható a robot – ilyenkor távolról nem aktiválható, még akkor sem, ha amúgy a dokkoló áram alatt van és csatlakozik a vezeték nélküli hálózatunkhoz.

Rowenta Így épül fel a robotporszívó hátába pattintható por- és víztartály kombó.

Ami az elérhető funkciókat illeti, elég széles a lista:

  • tárgyelkerülés,
  • feltörlés,
  • vízadagolás négy fokozatban,
  • szívóerő kiválasztása négy fokozatban,
  • három takarítási mód: porszívózás, feltörlés, porszívózás és feltörlés,
  • távolról is vezérelhető,
  • automatikus dokkolás,
  • virtuális falak állítása,
  • felmosásmentes zónák beállítása,
  • takarítási zónák kijelölése,
  • időzítés,
  • automatikus újraindulás feltöltést követően,
  • Do Not Disturb lehetőség (beállítható, mikor ne induljon újra a robot),
  • valós idejű eszközinformáció,
  • karbantartási információk, szűrőcsere-riasztás,
  • lépcsőérzékelés,
  • küszöbmászás,
  • digitális asszisztens (Google, Amazon Alexa) kompatibilitás.

A beüzemelés most sem igényel különösebb szakértelmet: áram alá kell helyezni a dokkolót, ráigazítani a robotporszívót, majd az okostelefonunkra letölteni az X-Plorer S75-S95 alkalmazást, amivel a wifire köthető a gép. Az első takarítás előtt érdemes elvégezni egy szoftverfrissítést, illetve megvárni, míg teljesen fel nem tölt a gép akkumulátora. Ha ez megvan, jöhet az első indítás, ahhoz ugyanis, hogy elvégezhessük az ilyen-olyan beállításokat, a robotnak először térképet kell készítenie a lakásról. Ezt élőben is nyomon követhetjük az alkalmazásban, ahol az is tisztán látható, milyen elv mentén dolgozik a masina: először a bejárható helyiségek széleit járja végig, majd párhuzamos vonalakat mentén végiggurul a köztes területeken is.

24.hu Az applikáció könnyen átlátható és magyarul is tud.

Az eszköz egész pontosan felismeri a különálló helyiségek határait, ezeket külön színnel jelöli a térképen, de adott a lehetőség a szerkesztésre is: összevonhatunk és szétválaszthatunk szobákat, sőt beállíthatjuk, hogy a gép milyen sorrendben járja ezeket végig, illetve megszabható, hogy az elkülönített területeken mekkora legyen a szívóerő, feltörlés esetén a nedvességszint, továbbá az is, hogy a gép hányszor járja körül az adott területet (három a maximum).

A robot emellett utasítható egyetlen terület kitakarítására, kijelölhetők olyan zónák, ahol nem akarunk porszívózást, és megszabhatjuk azt is, hogy a gép hova ne menjen, ha feltörlésre használjuk. Egy padlószőnyeges szoba például szépen kizárható a bejárható útvonalak közül. A beállított korlátokat a robot mindig figyelembe veszi, így összerakható egy olyan térkép, aminél nem kell aggódni amiatt, hogy az időzített takarítás megszakad a távollétünkben.

Az ütemezésnél beállítható, hogy a robot a hét melyik napján, melyik órában induljon el magától takarítani, megszabható a takarítási mód, szintén szabályozható, hányszor végezze el a feladatát és megszabható a szívás erőssége, illetve a vízszint is. Beállítható továbbá, hogy mikor ne induljon újra a gép: erre akkor van szükség, ha nem szeretnénk, hogy hajnalban folytatódjon a takarítás. A gépünk ugyanis alacsony akkumulátorszint esetén visszatér a dokkolóra és akkor indul újra, ha feltöltött – ez akár három órát is igénybe vehet, ezért érdemes beállítani például, hogy este tíz és reggel kilenc között semmiképp ne folytassa a takarítást az eszköz.

Porszívózásból jeles

Ugyan nem rendelkezik akkora szívóerővel, mint a korábban tesztelt modell, de az X-Plorer S75S+ nem okoz csalódást, ha porszívózásról van szó. Nálam mindent felszedett, ami az útjába került: port, hajszálakat, állatszőrt, papírzsepi-darabokat, alomkavicsokat vagy a macska tálából kiszórt szárazeledelt. A gép a szőnyeget ugyan nem érzékeli, így ott nem kapcsol automatikusan magasabb fokozatba, de a legerősebb szívóerőt beállítva ilyen felületen is remek munkát végzett.

Rowenta

A küszöbök szintén nem jelentettek akadályt neki, sőt a padlóba csavarozott, gumírozott ajtóütközőt is gond nélkül megmászta. Jelentős pozitívum továbbá, hogy a Rowenta fejlesztői a takarítós algoritmuson is javítottak a legutóbbi tesztünk óta: a gép már ügyesen felismer szinte mindent, nem rongyol neki a szék- és asztallábaknak, az akadályokat érzékelve lelassít és finoman körbejárja őket. Elakadásra nem volt példa, a robot még a négyágú gurulós székem szabadon álló területeit is rendre körbetakarította – egyedül arra kellett figyelnem, hogy ne legyenek kóbor kábelek az útjában. De erre figyelni a legtöbb robotporszívó esetében kell.

Ami az önürítést illeti, az meglepően egyszerűen és ennek megfelelően hibátlanul működik. A takarítást követően a robot csatlakozik a dokkolóhoz, beindul az utóbbi motorja és nemes egyszerűséggel kiszívja a tartályból az ott felgyűlt koszt. A művelet 20 másodperces, elég hangos, köszönhetően a motor teljesítményének, az eredménybe pedig nem lehet belekötni: minden átkerül a portartályba. Én közel két hónapig használtam a gépet a teszt megírása előtt, heti több alkalommal takarítottam, és a dokkolóban lévő porzsák még nem telt be, szóval nem kamu, hogy akár 60 napig nem kell a kosszal foglalkozni. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ezt egy kis lakásban sikerült összehozni, ahol a takarítható terület kevesebb mint 30 négyzetméter.

Kérdés persze, hogy ennek van-e bármi értelme?

Kényelmi szempontból mindenképp, főleg, ha úgy használjuk a robotporszívót, hogy az akkor dolgozik, mikor mi nem vagyunk otthon. Így hetekig nem kell a portartály ürítésével bajlódni, a gép kitakarítja magát minden menet után, és a következő alkalommal is üres portartállyal áll neki a porszívózásnak. Ha ez fontos valakinek, akkor megérheti a felárat a speciális funkció.

Ha viszont a gép csak akkor megy, mikor otthon vagyunk, akkor feleslegesnek érzem az önürítést, hiszen egy átlagos porszívótartály kitakarítása 5 percet sem vesz igénybe, és ezt megspórolni aligha ér több tízezer forintot (nem beszélve az újabb porzsákok költségéről). Emellé azzal is tisztában kell lenni, hogy az öntakarítás nem kikapcsolható, a portartályt csak akkor tudjuk mi magunk üríteni, ha még a dokkolás előtt megállítjuk a gépet és kivesszük a koszt tartalmazó kiegészítőt. Ha tehát valakinek nem pálya az önürítés, annak másik modellt érdemes keresnie.

Rowenta A dokkoló a takarítás után rögtön kiszívja a koszt a robot portartályából.

És itt muszáj megemlíteni, hogy az előző állítás akkor is érvényes, ha olyan gépre vágyunk, ami hatékonyan tud feltörölni. A Rowenta újdonsága ennek a feltételnek sajnos nem felel meg, hiszen csak a legalapvetőbb funkciót nyújtja: benedvesíti az aljára helyezett rongyot és húzza maga alatt, csak a vízadagolás szabályozható. Ezzel a leragadt por ugyan felszedhető, de valódi feltörlésről szó sincs, csak a padló benedvesítéséről. A gép a nálunk járt elődjével szemben nem tudja a feltörlést imitáló Y-mozgást, a rongyot sem képes a padlóhoz nyomni, lényegében ezen a fronton ugyanazt tudja, mint a 80-90 ezer forintért kínált kínai robotporszívók – és az nem sok.

Verdikt

A Rowenta X-Plorer S75S+ alapvetően egy jól sikerült porszívó, jól működő funkciókkal, könnyen használható alkalmazással, és az önürítés is pont úgy működik, ahogy kell – ha valakinek ez a funkció kiemelten fontos, nem bánja az extra költséget jelentő porzsákcserét és különösebben nem érdekli a feltörlés minősége (vagy eleve a lehetőség), annak jó választás lehet ez a gép.

Ha viszont valaki nem vágyik önürítésre, neki nem lesz értelme súlyos felárat fizetni ezért a lehetőségért. A Rowenta nem kínai, hanem német márka, ami meglátszik az árban, de ebben mondjuk bele tartozik az is, hogy nem kell félni az ilyen-olyan adatok kínai szerverekre jutásától. Ugyanakkor ha valaki nem aggódik emiatt, az fele ennyiért talál például olyan Xiaomi modellt (Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro), ami önürítést nem kínál, de ugyanolyan jól porszívózik, mint ez a gép, ráadásul a feltörlés funkciója is sokkal szofisztikáltabb, láthatóan jobb végeredménnyel.

Kapcsolódó
Tényleg olyan jó egy Dyson porszívó, mint amennyit kérnek érte?
Megnéztük, pontosan mit tud a 300 ezerért kínált Dyson V12 Detect Slim Absolute,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik