Tech

Titokzatos alakzatokat észleltek a Szaturnusznál

MARK GARLICK/SPL / Getty Images
MARK GARLICK/SPL / Getty Images

Különös jelenséget észlelt a Hubble űrtávcső a Szaturnusznál – írja a CNN. A küllőknek nevezett sötétebb alakzatok látszólag a gázóriás gyűrűin mozognak, a szakértők egyelőre nem tudják pontosan megmagyarázni a folyamatot.

A küllők felbukkanása azt mutatja, hogy új évszak kezdődik a Szaturnuszon, és közeledik a következő, 2025. május 6-i őszi nap-éj egyenlőség az északi féltekén.

Utoljára 15 éve zajlott hasonló esemény.

A küllőket egy ideje ismerik a csillagászok, az alakzatokat először a Voyager-missziók révén, az 1980-as években dokumentálták, de a Cassini űrszonda is megfigyelte őket.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy mi alakítja ki a formációkat, de remélhetőleg az elkövetkező években megoldják a rejtélyt. A Hubble folytatja megfigyelésüket, a küllők a 2025-ös nap-éj egyenlőségig egyre látványosabbá válnak majd.

A NASA szerint a jelenség hátterében valószínűleg a bolygó mágneses mezejének változásai állnak. A mágneses terek a napszéllel interakcióba lépve töltött környezetet alakítanak ki, a Földön ez idézi elő a sarki fényeket.

A szakértők arra gyanakodnak, hogy a töltés miatt a Szaturnuszon egyes részecskék kiemelkednek a környező anyagból, ez okozza a küllőket. Amy Simon, a NASA munkatársa szerint noha az alakzatokról rengeteg adat érhető el, a földi hurrikánszezon első viharához hasonlóan nem lehet előre jelezni feltűnésüket. A kutató hozzátette, elképzelhető, hogy más bolygók gyűrűrendszerénél is létezik hasonló folyamat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik