Tech hardverteszt

Ez a gamer csúcsbillentyűzet elfér egy dohányzóasztalon

Az elsősorban adattárolási megoldásairól és memóriamoduljairól ismert amerikai Kingston egy ideje a játékosoknak készült perifériákban is otthonosan mozog. A Hyperx brand alatt kiadott termékei közül most egy kisméretű billentyűzetet próbáltunk ki, az Alloy Origins 65-öt, ami játékosoknak nagyon be fog jönni, de könyvelőknek aligha.

A kisméretű, kompakt billentyűzetek az utóbbi években törtek előre, hogy minél kisebb helyre zsúfolják mindazon funkciókat, amiket elvárunk egy prémium klaviatúrától. Az ígéret szerint ezek a perifériák több helyet hagynak az asztalon, valamint segítik a kézkoordinációt, elvégre a felhasználó kézfejei a szokásosnál közelebb helyezkednek el egymáshoz – ez főleg akkor jöhet jól, ha egyszerre kell használni az egeret és a billentyűzetet, méghozzá sebesen. Több olyan terület van, ahol ez előnyt jelent, például grafika, CAD-tervezés, vagy akár a videójáték.

Utóbbi messze a legkönnyebben megfogható felhasználási kör, és ezzel lehet elérni a legtöbb vásárlót. Nem csoda, hogy az elmúltpár esztendő divatba hozta a kompakt klaviatúrákat, amik cirka hatvan-hetven gombbal, numerikus billentyűzet nélkül, a maguk meztelen valóságában igyekeznek elkápráztatni a gamereket. Naturalizmus ide-oda, azért ezek a billentyűzetek is rendre világítanak, mint a karácsonyfa. A többségük ráadásul mechanikus, ami szintén vonzó tulajdonság, már amennyiben az ember vehemensen csapkodja a WASD-t. Ezt a hullámot lovagolja meg a Hyperx Alloy-sorozata is, aminek az Origins 65-ös változatát volt szerencsénk kipróbálni.

HyperX

Kevés gomb, sok kompromisszum

A cirka 55 ezer forint körül kapható billentyűzet ránézésre kimondottan látványos: hideg alumínium vázát széltől szélig befedik a puhán suhanó mechanikus billentyűk, olyan érzést keltve, mintha a gombok a semmiben lebegve várnák, hogy rájuk csapjunk. Ez a hatás csak fokozódik a ledes háttérvilágítás miatt, amit a Home, a Del, a Pg Up, valamint a Pg Dn gombokkal működés közben, valós időben is állítgathatunk (de persze van szoftveres opció is). A külalakot illetően nem lehet belekötni a Hyperx termékébe, ami viszont a funkcionalitást illeti, már akadnak bökkenők.

Kezdjük a rossz hírrel: az Origins 65 kizárólag amerikai kiosztással került forgalomba Magyarországon,

a gyártó képviselete szerint pedig nem is várható magyar nyelvű változat belőle. Ez sajnálatos – mégiscsak egy olyan piacról beszélünk, ahol a nyelvi sajátosságok annyira fontosak, hogy akár azon áll vagy bukik egy laptop sikere, hogy lesz-e magyar klaviatúrája vagy sem. Ugyanakkor meg kell hagyni, hogy nem a Hyperx az első cég, ami nem lokalizálja a termékeit a kisebb régiókban, mi több, a 67 gombos kivitel nehezíti a gyártó dolgát. Akárhogy is, aki lebegtetni szeretné a világító gamer gombjait a sötét man cave mélyén, kénytelen lesz megszokni, hogy az Alt + J az „í”, a Fn + Esc pedig a nulla – utóbbit megtalálni esetemben kínosan sok időbe telt.

Jó érzés használni

Nem mintha a kompakt kivitel angolul ne jelentene kihívást – ezt támasztja alá, hogy a gombok oldalára szépen felfestették az Fn funkciójukat, azaz „o”-t nyomva lehet elérni az Endet, „p”-t pöttyentve az Instertet és így tovább. Meg lehet szokni a dolgot, de ha valaki játék mellett sokat gépel, nem biztos, hogy ezzel a billentyűzettel jár a legjobban.

Pedig nagyon jó érzés püfölni az Origins 65-öt: a gombok alatt a Hyperx saját, Red Switch névre keresztelt mechanikus kapcsolói bújnak meg, amik a hivatalos adatok szerint 1,8 mm-es mélységig utaznak a klaviatúra belsejében, ezt a túrát pedig 80 millió alkalommal teszik meg életük során. A felesleges technoblablát mellőzve elég annyit elmondani, hogy ezek impresszív adatok, de mit sem érnek, ha az ember nem „érzi”, mire képesek.

HyperX

Nos, jó hír, hogy ebben az esetben igenis „érezni” a dolgot. És ha már élettartam, mindenképpen dicséretes, hogy bár az Origins 65 vezetékes klaviatúra, a kábelt egy USB-C köti össze a billentyűzettel, azaz cserélhető, elkerülve az esetleges vezetéksérülésből adódó gondokat. Esetemben ez kimondottan előny, lévén egy kiscica nyírta ki a több mint tíz évig használt Speedlinkemet. A modularitás pedig nem ér véget itt, mert a billentyűzet gombjai is cserélhetők: a dobozban rögtön találunk egy türkiz, Hyperx-mintás Space-t és Escet – én ugyanakkor maradtam a sima fekete gomboknál, amik szerintem szebbek.

101 > 6x

Mindent összevetve adott egy igencsak kellemes és jól kinéző klaviatúra, ami viszont a méretéből és az angol kiosztásából adódóan tényleg csak annak a rétegnek ajánlható, akiket mindezen hátrányok itthon sem zavarnak. A magam részéről hiányoltam a 101-esek terebélyességét, de ez nem a gyártó termékét, hanem annak már régóta létező kategóriáját illető észrevétel, ami rögtön rá is mutat a tényre, hogy ezek a kompakt klaviatúrák nem valók mindenkinek.

Ugyanakkor tény: ha valaki nagy kezekkel él, illetve sokat gépel, akármekkora játékos legyen is, egy ekkora billentyűzettel nem biztos, hogy jól jár. Mindenképp próbáljunk ki egy hasonlót valahol, mielőtt levelet írunk a Jézuskának! Mert ha nem jön be, akkor feleslegesen fáradt szegény – de ha igen, akkor az Originst is szeretni fogjuk. Csak ne legyünk könyvelők!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik