Tech

Kútba eshet a videojátékpiac eddigi legnagyobb üzlete?

Hakan Nural / ANADOLU AGENCY via AFP
Hakan Nural / ANADOLU AGENCY via AFP

A brit trösztellenes felügyelet mélyebb vizsgálatot kezdeményez a Microsoft gigaüzletével kapcsolatosan – írja a Reuters. A videojátékipar legnagyobb bizniszével az techóriás 69 milliárd dollárért (27938 milliárd forintért) vásárolná fel a világhírű World of Warcraft és a Call of Duty gyártóját, az Activision Blizzardot. A további vizsgálatokat azzal indokolta a szigetország Verseny- és Piacfelügyelete (CMA), hogy a Microsoft nem ajánlott semmiféle korrekciós intézkedést a versenyjogi aggályok eloszlatása végett.

Kapcsolódó

Korábban már írtunk az iparági rekordot tartó gigaüzlet hátteréről, ahogyan arról is, hogy a különböző piacfelügyeletek még keresztbe tehetnek a felvásárlásnak. A januárban bejelentett ügylethez ugyanis az Egyesült Államokban, valamint más jelentős piacok, így az európai és a kínai piac joghatóságainak jóváhagyása is szükséges.

Ez azért is fontos, mert ha az üzlet meghiúsulna, a Microsoftnak 3 milliárd dolláros felbontási díjat kellene fizetnie a Blizzardnak.

A brit hatóság még a hónap elején közölte, a gyártócég felvásárlása árthat a versenynek a játékkonzolok, az előfizetéses szolgáltatások és a felhőalapú játékok terén is. Főleg akkor, ha a Microsoft megtagadja a versenytársaktól az Activision legkelendőbb játékaihoz való hozzáférést. A szabályozó hatóság ezt követően szeptember 8-ig adott határidőt a vállalatnak, hogy a CMA aggályait eloszlassa. Válasz azonban nem érkezett a Microsoft részéről.

Az óriáscég riválisa, a Sony a csütörtöki piacfelügyeleti bejelentés után közölte, üdvözlik a döntést. Véleményük szerint ugyanis negatív következménye lehetne a játékosokra és az ipar jövőjére is, ha a Microsoft kezébe adnák az Activision játékai, például a Call of Duty feletti teljes kontrollt. Az Eurogamernek adott nyilatkozatában a Microsoft szóvivője erre válaszul úgy fogalmazott: „a Microsoft részéről értelmetlen lenne, ha a Call of Duty-t eltávolítanák a PlayStationökről, tekintettel piacvezető pozíciójára.” Ez azonban bizonyára nem tekinthető még hivatalos állásfoglalásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik