Tech

Ezért ne hagyja teljesen lemerülni a mobilját

Getty Images
Getty Images

Sokan nem szeretik, ha napközben kell a telefonjuk töltésével bíbelődni, azonban ez az apró kellemetlenség megmentheti a készülék akkumulátorát attól, hogy idő előtt cserélni kelljen. Az éjszakára töltőre dugott mobilok nemcsak tűzveszélyt jelenthetnek, de jelentősen szerepet is játszhatnak a telefon teljesítményének romlásában is. Érdemes tehát figyelni arra, hogy ne töltsük 100 százalékra a mobilunkat, de lemerülni se hagyjuk azt, ez ugyanis szintén komoly problémát okozhat, írja a SlashGear.

Ennek oka, hogy az okostelefonok akkumulátorai lítium-ionból készülnek, nem túl tartós használatra. Korlátozott élettartamuk miatt a használatbavétel pillanatától kezdve folyamatosan romlik a teljesítményük. A végeredményt pedig bizonyára sokan tapasztalták már: gyorsabb merülés és lassabb töltés. Az áramforrás élettartama közvetlenül függ a töltési ciklusok számától – tehát attól, hogy a készülékében lévő lítium-ion egységeket hányszor töltjük fel nulláról százra. Minél több ilyen töltésen esik át, annál gyorsabban fog romlani a készülék teljesítménye.

Az átlagos akkumulátorok nagyjából 4-500 ilyen ciklust bírnak, mielőtt használhatatlanná válnának. 

A maximális töltés elérését már egyes gyártók is korlátozzák: az újabb Pixel és a Samsung telefonok például 80-85 százalékban maximalizálják azt. A teljes lemerülést azonban csak mi tudjuk megakadályozni. A legjobb ha már a 20 százalék alatti szint alá sem megyünk: a gyártók ajánlásai szerint a minimum töltöttségnek mindig 20 és 50 százalék között kell lennie, ha tartós eszközt szeretnénk.

Emellett a melegedésre is érdemes odafigyelni. Töltőre dugva biztos sokan tapasztalták már, hogy a készülék felmelegedik. Ez a töltési folyamat természetes része. Érdemes azonban figyelni arra, hogy a hőmérséklet 0 és 35 Celsius-fok között maradjon. Ha ugyanis túlságosan felmelegedik a telefon, automatikusan csökken a töltési sebesség, és hosszú távon túlmelegedést is okozhat. A legideálisabb a 15 Celsius-fok körüli hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik