Tech zöldövezet

Bolygóvédő pajzsot terveznek a Föld védelmére

NASA/JOHAN SWANEP / JSW / Science Photo Library via AFP
NASA/JOHAN SWANEP / JSW / Science Photo Library via AFP

Korszakalkotó megoldáson dolgoznak a Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói: egy nagyjából Brazília méretű pajzs segítségével szorítanák vissza a Földet érő káros napsugárzást, írja a Deezen. Az MIT által kifejlesztett űrbuborékok célja a beérkező napsugárzás egy részének blokkolása – amely elméletben csökkentené a globális felmelegedés hatásait. A szerkezet egyik fő előnye, hogy könnyedén lebontható.

A buborékok vékonyrétegű anyagból készülnének, és az űrben gyártanák őket, ahol egymáshoz kapcsolódva hatalmas, Brazília méretű területet fednének le. A dél-amerikai ország területe egyébként 91-szer nagyobb, mint Magyarországé.

A pajzs alapját olvasztott szílicum vagy grafén jelenthetné. Ezt szilárdítanák aztán meg, hogy buborékok képződjenek, amelyek összekapcsolódva pajzsot alkotnának. Carlo Ratti építész, az MIT „Űrbuborék-kutatási projektjének” egyik tagja szerint a fagyasztott légbuborékokból összekapcsolt pajzsot az L1 Lagrange-pontba vinnék ki – ahol a Föld és a Nap közötti gravitációs vonzás kiegyenlítődik. Ez mintegy 1,5 millió kilométerre van a Földtől.

A projekt megvalósításához természetesen még rengeteg kutatást kell lefolytatni, azonban biztató jel, hogy nemrégiben űrbéli körülményeket szimulálva sikerült felfújniuk egy ilyen gömböt egy laboratóriumban. Az MIT kutatói szerint az űrbuborékok projektet úgy tervezték meg, hogy kiegészítse, ne pedig helyettesítse a jelenlegi erőfeszítéseket az éghajlatváltozás mérséklésére. Hozzátették azonban, hogy eljöhet a nap, amikor egy ilyen beavatkozás elengedhetetlenné válik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik