Tech

Űrhajót küld jövőre a NASA a Holdhoz

Jövő februárban indul a Holdra a NASA Artemis-1 missziója – írja az MTI. A későbbi emberes küldetéseket előkészítő misszió automatizált lesz.

Az Orion űrhajót az elmúlt héten rögzítették az SLS (Space Launch System) rakétarendszerre a NASA Kennedy Űrközpontjában. Ez azt jelenti, hogy a misszió az előkészületi munkálatok utolsó fázisához ért.

A jövőre kezdődő útja során az Orion asztronauták nélkül fog a Hold körül keringeni.

A teszt döntő fontosságú lesz az Artemis-programban, melynek célja, hogy 2024-ben ismét űrhajósokat juttassanak a Holdra, 2028-ra pedig megteremtsék a tartós emberi jelenlét alapjait az égitesten. A helyi bázis segítségével később, a 2030-as években az Egyesült Államok a Marsra is asztronautákat küldene.

Az Artemis-program már most jelentős csúszást tapasztalt. A szakértők is elképzelhetőenk tartják, hogy a 2024-es indítás nem lesz tartható.

Jackal Pan / Getty Images

Az Egyesült Államok egyelőre az egyetlen ország, amely embereket juttatott a Holdra – legutóbb 1972-ben, az Apollo-program keretében. Kína azonban több ambiciózus misszióval szintén erre törekszik, több robotizált misszió után pedig a következő évtizedben kínai űrhajósok is elérhetik a Holdat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik